Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az euróövezeti feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) márciusra vonatkozóan a végleges adatok alapján 44,5 pontra csökkent a februári 49,2 pontról. Az index előzetes márciusi értéke 44,8 pont volt, piaci elemzők pedig 44,7 pontos végleges értéket vártak márciusra.

A februári 49,2 pont egy éves csúcs volt az euróövezeti feldolgozóipari BMI történetében, a márciusi 44,5 pont pedig 92 havi mélypontnak számít. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

Az euróövezeti tagországok közül csak a holland BMI maradt 50 pont felett márciusban, 50,5 ponton. Az osztrák BMI 5 havi mélypontra, 45,8 pontra esett, a spanyol 83 havi mélypontot ért el 45,7 ponton. A németországi 2 havi mélypontra csökkent, 45,4 pontot tett ki, az írországi pedig 127 havi mélypontra esett, 45,1 pontot ért. A franciaországi feldolgozóipari BMI 86 havi mélypontot ért el márciusban 43,2 ponton, a görög 55 havi mélypontot 42,5 ponton, az olasz pedig 131 havi mélypontot 40,3 ponton.

A márciusi felmérés annak ellenére sem tükrözi a helyzet tényleges komolyságát, hogy az index értéke 7,5 éves mélypontra zuhant. A beszállítói csatornákban mért késlekedést ugyanis az alkalmazott teljesítménymodell a kereslet felfutását jelző pozitív tényezőként veszi figyelembe. A jelenlegi helyzetben azonban ez nem így van, a beszállítói láncban a világszerte bevezetett üzemleállások miatt következtek be fennakadások - mutatott rá a felmérés eredményének az értékelésében Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Elmondta, hogy a valós helyzetet jobban tükrözi a termelési végtermék mennyiségének és az új megrendelések beérkezésének alakulása. Ennek alapján pedig az ipari termelés kétszámjegyű, 2009 óta a legnagyobb mértékű visszaesésére lehet következtetni.

A magyarországi BMI is rég látott mélypontra esett.