A brit jegybankelnök, aki egyben az Európai Rendszerkockázati Testület (ESRB) kormányzó-helyettese elmondta: miközben a bankok és egyéb pénzintézetek csökkenteni tudták adósságállományukat, az államadósság nőtt, ahogy egyes országokban a fogyasztói és vállalati hitelek állománya is. A kamatlábak emelése növelné az ilyen adósság teljesítésének költségeit - tette hozzá.

Mint mondta, ha megváltozna a kamatok jelenlegi alacsony szintje, a magas eladósodottság súlyosabb gazdasági teherrel járna.


A Bank of England monetáris politikáért felelős bizottsága szerdán és csütörtökön ül össze. Elemzők szerint a jegybank változatlan, a rekordalacsonynak számító 0,5 százalékos szinten tartja az irányadó kamatlábát. Miközben a monetáris tanács több tagja is a kamatok emelése mellett szavazott a korábbi kamatdöntő üléseken, King rendre az alacsony kamatlábak megtartása mellett állt ki.

King úgy ítélte meg, hogy évekig is eltarthat a pénzügyi válság okozta károk eltakarítása. "A pénzügyi válságnak koránt sincs vége; továbbra is számos kockázat nehezíti az európai gazdaság kilábalását" - tette hozzá.

Az ESRB-t a pénzügyi válság nyomán hozta létre az Európai Unió annak érdekében, hogy az európai gazdaságban a rendszer szintű kockázatokra hívja fel a figyelmet. Az ESRB most a legújabb, tavasszal végrehajtott banki stresszvizsgálatok eredményeit elemzi. King hétfőn az Európa Parlamenti képviselőket arra figyelmeztette, hogy "az ESRB néha népszerűtlen lépéseket is fog tenni, az önök támogatására lesz szükségünk".

A hétfői eseményen King mellett felszólalt Andrea Enria, az Európai Bankhatóság (EBA) elnöke is, aki elmondta: a bankoknak és a nemzeti felügyeleti szerveknek készen kell állniuk a feltőkésítési tervekkel, mire a banki vizsgálatok eredményei június végén nyilvánosságra kerülnek.

King szerint a feltőkésítésnek meg kell történnie, amint közlik az eredményeket. "Rendkívül sajnálatos volna, ha a stresszvizsgálatok eredményeit nyilvánosságra hozzák és akkor tátongana egy űr" - fogalmazott az ESRB kormányzó-helyettese.

Enria kiemelte ugyanakkor, hogy a vizsgálatok kimutathatnak olyan problémákat is, amelyek nem követelnek meg azonnali intézkedést. "Ilyen esetekben - mondjuk - hat hónapos haladék állna rendelkezésre a hibák kijavítására" - tette hozzá. Enria elmondta: a vizsgálatok hatására megkövetelt intézkedések többrétűek lehetnek, nem feltétlenül csak a tőke gyors emelésről szólnak majd.