Furcsa ingatlanbizniszt hajtottak végre Matolcsyék

A Magyar Nemzeti Bank megvett, ingyen továbbajándékozott, pénzt adott a rekonstrukciórjára, majd „piaci áron” újra visszavásárolt egy a Budai Várnegyed központjában található műemléképületet.
Komócsin Sándor, 2019. december 11. szerda, 09:23
Fotó: Getty Images

Az MNB novemberben jelentette be, hogy nettó 8,7 milliárd forintért megvette az budapesti I. kerületi Úri utca 21. alatt található régi városháza épületét, amely megfogalmazásuk szerint a hazai pénzügyi kultúra és tudatosság fejlesztésében játszhat fontos szerepet - vezeti fel az ingatlan kalandjairól szóló cikkét a 24.hu. Az MNB-s képzési központnak, a Bölcs Várnak is helyet adó épület az elmúlt években a jegybank által létrehozott Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány (PADA) tulajdonában volt.

Az MNB az adásvételről kiadott közleményében nem tért ki arra, hogy az épületet valójában 2014-ben egyszer már megvette. A Matolcsy György vezette intézmény akkor 1,9 milliárd forintot fizetett a Magyar Tudományos Akadémiának a leromlott állapotban lévő műemlékért, ahol korábban az MTA Nyelvtudományi Intézete működött.

A tulajdoni lap szerint az MNB csupán három hónapig volt az ingatlan tulajdonosa, 2014 tavaszán "vagyonrendelés" címén átadta azt a PADA-nak. A 3758 négyzetméteres házat az alapítvány újíttatta fel és építtette át úgy, hogy az a Bölcs Vár mellett vendéglátóhelyek működtetésére is alkalmas legyen. A munkálatok négymilliárd forintot emésztettek fel, amit a PADA akkoriban az MNB-től származó indulótőkéjéből tudott kifizetni.

A PADA novemberben ismét jelentősen gazdagodott a 8,7 milliárdos vételárból, és ez igaz még abban az esetben is, ha az építési költségeket az alapítvány saját kiadásának tekintjük. Az MNB viszont látványosan rossz üzletet csinált. Ha csak a most megkötött második adásvételt nézzük, akkor is 2,3 millió forint fölött volt a kifizetett négyzetméterenkénti vételár. Ha viszont beleszámoljuk az első, 2014-es vásárlást is, akkor a jegybanknak több mint 10,5 milliárd forintjába került az épület, a négyzetméterár pedig megközelítette a 2,8 milliót.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

aha, 2019.12.11 15:39

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Aomori, 2019.12.11 11:44

@ilsi: Ne akarj ebből megélni, mert éhen halsz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ilsi, 2019.12.11 10:42

-Magyar űrhajóst lőnek föl az űrbe. A közvélemény-kutatás szerint ez csak egy személy lehet.
-Magyar műhold is követi: többen Matolcsy-t javasolták, hogy utolérje a forint árfolyamát.
-A világ 8. csodája: hogy nem dől be az az ország, melynek első számú bankvezetője csak egy valamihez ért?
-Helyettes államtitkárrá nevezték ki Szabó Juliska 6 éves óvodást. Az ellenzék tiltakozott, mondván, Juliska járja ki először a jogszabály által előírt általános iskola első osztályát.
-6 éves óvodások tüntettek a korai beiskolázás ellen. -Mi a mozgalmuk célja? - kérdeztük az egyik fiatal demonstrálót, a Sült Nyuszi csoportból. -Dá-dá, Ovi, dá-dá! Pá-pá, Ovi, pá-pá! - nyilatkozta a kis harcos.
-Az EP-képviselők tovább folytatják a magyar igazságügy-miniszter meghallgatását ? egy munkareggelin. Hát jó, ha bent is marad... (mármint a reggeli).
-Eredményt hirdettek az Országos Snyaló Verseny (OSEVER) pályázatának lezárultával. Az első díjat - fölényesen, szinte vetélytárs nélkül - az Országos Bírósági Hivatal nyerte ?Elnöki köszönet? c. pályaművével.
-Semjén kérvényezte, hogy lova is kapjon valamilyen állami posztot. Történelmi példát is hozott rá.
-Jönnek a török egyetemisták. Már itt állt, így kell ezt csinálni, nem, mint Szulejmán...
-Bróker Marcsit elengedik. Itt állt: Ejnye-bejnye, Marcsika, hát nem mutattuk, hogy kell ezt csinálni? Most egy kicsit bekasztnizunk, aztán előszeheted a dugi pénzed!
-Karácsony kirúgta a Főtáv-vezért is ? elővigyázatosságból, nehogy sittre kerüljön, mint elődei.
-Lányokat szervezett a kormány legújabb kampányarca. Egy lány megkérdezte: Önnek mennyi a tarifája, képviselő úr?
- A János kórházba vigyünk WC-papírt? Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy bementem vizsgálatra, mire felül bedugtak egy Bergmann-csövet, alul kihúzták és azt mondták, rendben, milyen urnát választok?
- Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy bementem műtétre, mire az aortám bekötötték a végbelembe,
a végbelemet pedig a fülembe és kitoltak a hullaházba, mert elfelejtettem a borítékot.
-Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy összecseréltek a műtőben, mert veszekedtek a sebészek,
de mázlim volt, mert a boncnokok is veszekedtek a hullaházban és visszacseréltek az eredetire.
- Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy mikor beálltam rendőrnek, megbírságoltam egy pacákot 300 pénzre, de bevittek műtétre, hát nem fölismert a sebész!
- Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy műtét előtt megkérdezték, miért zöld a köpenyük?
Hogy nyugtasson, mondtam, de kijavítottak: Mert jól fest rajta a piros vér, vazze!
-Kitiltották az orosz sportolókat, csak a focistákat nem. Tehát ők nem sportolók?
-Ha megkérdezem, mért nem elég egy embernek egy ing, akkor kommunista vagyok.
-Ez nem mehet adásba! - mondtam a feleségemnek egy kissé túl hangosra sikeredett ?interjú? után. -Hülye vagy? Ez élő műsor volt! - mondta és mérgesen becsapta az ablakot.
-Elvittem a feleségem nászútra, utólag ? a felcsúti kisvasútra.
Kettesben, zavartalanul akartam élvezni az utazást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.12.11 10:04

A bölcs kecske dolgozik a káposztán, közpénl bonyolult atomfizikával elveszti közpénzjellegét és magántőke lesz, végén akár megint közpénz, de már kevesebb
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html