Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tanácsadó testület prognózisa szerint a német bruttó hazai termék (GDP) az idén 2,3 százalékkal, 2019-ben pedig 1,8 százalékkal nő. Előző, tavaly őszi prognózisukban az idénre 2,2 százalékos, 2019-re pedig 1,8 százalékos növekedést jelezett a testület.

A jövő évi növekedési dinamikát elsősorban a munkaerőpiaci kínálat szűkössége és a termelési kapacitáskorlátok elérése fékezi majd - mutat rá "Wirtschaftsweisen" szerdán közzétett prognózisa, megjegyezve, hogy "a tíz évvel ezelőtti pénzügyi-gazdasági válság óta a világgazdaság szinkronizált expanziós pályára lépett".

A tanácsadó testület optimista előrejelzése mögé besoroltak szerdán a vezető gazdaságkutató intézetek is, a müncheni ifo, az esseni RWI és a kieli IfW saját bizakodó növekedési előrejelzéseikkel.

Az ifo intézet szerdán megerősítette, hogy a legutóbbi, még decemberben kiadott prognózisával megegyező mértékű, bár kapacitáskorlátokba ütköző növekedésre számít az idén és jövőre is. Az idén az ifo 2,6 százalékos, jövőre 2,1 százalékos GDP-növekedést vár. A német termékek és szolgáltatások iránti keresletet elsősorban az amerikai adócsökkentés és az euróövezeti fellendülés emeli meg - jelzi az ifo prognózisa.

Az IfW gazságkutató intézet viszont a túlfűtötté válás kockázatára figyelmeztetve ugyan, de 0,1 százalékponttal megemelte korábbi növekedési prognózisát az jövő évre vonatkozóan, az ideit azonban változatlanul hagyta. Az idén 2,5 százalékos, jövőre 2,3 százalékos GDP-növekedést vár az intézet. "A kérdés mostanra már nem az, hogy hol jelentkeznek túlfűtöttségre utaló jelek, hanem hogy hol nem" - mutatott rá Stefan Kooths, az intézet igazgatója.

Az RWI idei növekedési előrejelzését 2,4 százalékra emelte meg az előző prognózis 2,2 százalékáról, a jövő évit pedig 1,9 százalékon változatlanul hagyta. "Az első negyedévi jó teljesítmény után az év hátralévő részében valószínűleg lassulni fog az ütem" - jegyezte meg Roland Doehrn, az intézet elemzője, aki más szakértőkhöz hasonlóan elsősorban a munkaerőpiacon számít potenciális növekedést hátráltató tényezők jelentkezésére. Felmerültek azonban újabban aggodalmak is a nagyobb piacok szabad elérhetőségével kapcsolatban - idézte az elemzőt az MTI.