Hol a legboldogabbak a magyarok?

A Székelyföldön élők boldogabbak a Magyarországon élőknél, ez mind a férfiaknál, mind a nőknél lényeges különbséget takar. Ugyanakkor a magyarországi magyarok jobban kihasználják az élet apró örömeit.
Komócsin Sándor, 2019. március 31. vasárnap, 15:21
Fotó: Napi.hu

Első alkalommal készült átfogó felmérés Székelyföld lakosságának lelki, szellemi, spirituális állapotáról - adta hírül a Maszol. A Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi Wellbeing Kutatócsortja a budapesti ELTE - Pozitív Pszichológia Tanszékkel együttműködve 1100 személytől gyűjtött adatokat Maros, Kovászna és Hargita megyében.

A válaszadók a 17-70 év közötti korosztályokból kerültek ki, a kérdőívek közösségi oldalakon keresztül voltak elérhetőek, Marosvásárhelyen diákok is segítették az adatgyűjtést.

A kérdésekre adott válaszokból arra is választ kaphatunk, milyen a lakosság "virágzásszintje". Ez a fogalom az érzelmeinkre vonatkozik: a virágzás állapota az, amikor gyakran élünk át pozitív érzelmeket és ritkán negatívakat - magyarázta Krizbai Tímea, a kutatás vezetője.

Alacsonyabb költséget jelent a boldog ember

Ha egészséges egyének alkotják a társadalmat, akkor jobban hozzá tudnak járulni a gazdasághoz, jobban teljesítenek a munkahelyükön, teljesebb a magánéletük, boldogabb gyerekeket nevelnek. Az egészséges lélek kevesebb fizikai megbetegedéssel jár, így a mentálisan erős emberek kevesebb forrást merítenek ki az egészségügyben is, vagyis kevesebbe kerül az orvosi ellátásuk - mondta a szakember.

A magyarországi lakosokkal összehasonlítva a székelyföldiek jelentősen elégedettebbek az életükkel. A válaszok alapján az erdélyi férfiak és nők pozitívabban tekintenek az életükre, erősebb a pszichológiai ellenálló-képességük és általában jobban érzik magukat. Ugyanakkor az anyaországiak sokkal inkább képesek átélni és élvezni az életükben fellelhető apró örömöket.

"Matematika"

A felmérés az úgynevezett boldogságindexszel 1-től 10-ig terjedő skálán jelzi a különböző régiókra, a nemekre és a korcsoportokra jellemző különbségeket. Az Erdélyben élő magyar férfiak 10 fokú skálán mért boldogságszintje szignifikánsan magasabb: a Pozitív Mentális Egészség mutatókban, valamint a Testi és Fizikai Állapotuk szintjében is magasabb értékeket adtak, mint a magyarországi tesztkitöltők.

A nők mintájában a boldogságszint szintén szignifikánsan magasabb az Erdélyben élőknél, de a Pozitív Mentális Egészség szint értékek a Magyarországon élő nőknél a magasabbak. Ugyanakkor az erdélyi minta adatainak elemzése is megerősítette, hogy boldogabbak a nők, a házasok, a jobb anyagi helyzetben élők és a több gyermeket nevelők.

Nincs különbség a fiatalok és az idősek boldogságérzetében, a 60 év fölöttiek is ugyanannyira boldogok, mint a 15-24 év közöttiek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.03.31 18:53

@tlg01: ilyen alapon akkor a fél utca a rokonod, Móricka...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.03.31 18:27

Ne csodálkozzunk, a folyamatos gyűlöletkeltő dumák plakátok tönkre teszik az emberi lelket. Piszkos Fidesz! Romániában ilyen nincsen, de Szlovákiában sem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2019.03.31 17:51

@europeer: csak hozzák a kötelező minimumot
Hofi: kaszálás közben kérdezi a székelyt a fia
- idösapám, rokonunk nekünk a Gergő bácsi?
- mér lenne rokonunk?
- hát mer láttam, hogy idösanyámat otthon b...
- akkor rokonunk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.03.31 15:28

Gondolom, az ausztriai magyarok meg mély depresszióban vannak, hogy hová kerültek.
Ez megint egy f@sza hihető felmérés.
Biztos, hogy boldogok a csórik? Nem lehet, hogy inkább bolondok?
Azok az ide migrált székelyek akikkel eddig dolgoztam, az mind magábaroskadt, megkeseredett ember volt, aki a fizetése egy részét hazaküldte, és kb 2 évente ment látogatóba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html