Bolgár elnök figyelmeztette Cameront

Roszen Plevneliev bolgár elnök a hétvégén megjelent interjújában figyelmeztette David Cameron brit miniszterelnököt, hogy bevándorlási politikája és az ezzel kapcsolatos kemény retorika árthat Nagy-Britannia hírnevének, és elszigeteltté teheti az országot.
Inforádió, 2013. december 22. vasárnap, 12:59
Fotó: Napi.hu

Nagy-Britanniának úgy kellene magára tekintenie, mint "egy nagy globális hatalom, amely úttörő az integrációban", és ellen kellene állnia a bevándorlást korlátozó szigorú törvényekre vonatkozó nacionalista felhívásoknak - jelentette ki az elnök a The Observer című lapnak adott, és az újság internetes számában megjelent interjúban.

Cameron a héten jelentette be, hogy az elmúlt hetekben ismertetett széles körű korlátozási tervek közül a kormány már januártól szigorítja az EU-társállamokból érkező munkavállalók szociális ellátásának bizonyos szabályait a visszaélések megnehezítése végett. Elsőként, január 1-jétől az álláskereséssel kapcsolatos szociális ellátás korlátozása lép életbe.

"A történelemkönyvekbe nem Nagy-Britannia elszigetelésének és hírneve rontásának kellene belekerülnie. A bolgárok mostanában sok kérdést tesznek fel a demokratikus, toleráns és humánus brit társadalomról. Most annak kell belekerülnie a krónikákba, hogy Nagy-Britannia az elszigetelődés, a nacionalizmus és a rövidtávú politikai megközelítés felé fordul?" - kérdezte Plevneliev.

Nagy-Britanniában - főleg a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni korlátozások januári lejártának közeledtével - egyre fajsúlyosabb belpolitikai vitatémává válik az uniós bevándorlás szabályozása, és a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció több szigorítási tervet jelentett be.

Csütörtökön a bolgár külügyminiszter bírálta és alaptalan hisztériakeltésnek nevezte azokat a brit lépéseket, amelyekkel meg akarják állítani, hogy az EU-társállamokból érkezők munkanélküli segélyt igényeljenek. Krisztian Vigenin, aki két nappal korábban elhalasztotta londoni látogatását, a bTV bolgár állami tévécsatornán kijelentette, hogy honfitársai nem koldusok Nagy-Britanniában.

London a szigorítási tervek miatt komoly konfliktusba keveredett az Európai Bizottsággal és személyesen Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztossal, akinek nemrégiben elhangzott bíráló kijelentéseit éles ellenkritikák fogadták brit politikusok részéről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2013.12.22 21:01

....bulgária ,románia / a románok-romák / ,tényleg nagy gáz !!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html