Bolgár pofon az oroszoknak

A bolgár kormányfő utasítást adott a Déli Áramlat megvalósításának felfüggesztésére országa területén, de erről a szófiai kormány még nem értesítette Moszkvát - tájékoztatott vasárnap az orosz energiaügyi minisztérium.
MTI-Eco, 2014. június 8. vasárnap, 20:32
Fotó: Reuters

A tárca képviselője úgy vélte, hogy a kérdést megvitathatják a hétfőre Brüsszelbe tervezett orosz-ukrán-EU háromoldalú gáztárgyaláson. Plamen Oresarszki bolgár miniszterelnök a döntést azt követően jelentette be, hogy vasárnap Szófiában amerikai szenátorokkal találkozott. Azt mondta, hogy az Európai Bizottság kérésére felfüggesztették a gázvezeték bulgáriai szakaszával kapcsolatos munkálatokat. "A Brüsszellel való újabb egyeztetéseket követően meghatározzuk a munka jövőbeni menetét" - mondta Oresaszki, majd egy orosz újságíró kérdésére pontosított, miszerint a bolgár szakasz építése gyakorlatilag el sem kezdődött.

A szófiai tájékoztatón az amerikai szenátus küldöttségének tagja, John McCain republikánus politikus közölte, hogy a Déli Áramlat beruházásban csökkenteni kell az orosz részvételi arányt. Azt mondta, hogy Bulgáriának "az európai kollégákkal" együttműködve kell megoldania a problémákat.

Brüsszel kedden szólította fel Bulgáriát, hogy halassza el a Déli Áramlat gázvezeték területén átmenő szakasza kivitelezésének megkezdését, mivel az nem felel meg az érvényes uniós szabályozásnak. Az Európai Bizottság (EB) véleménye szerint az orosz gázt Ukrajna megkerülésével a Fekete-tenger alatt Bulgárián, Szerbián keresztül Magyarországra is eljuttató vezeték terve sérti az uniós szabályokat. Az úgynevezett harmadik energiacsomag tiltja, hogy gázszolgáltatók egyben gázvezeték tulajdonosok is legyenek. Az EB ezért felfüggesztette a projekt elfogadási eljárását.

"Amíg folynak a megbeszélések a bulgáriai hatóságokkal és amíg nincs meg a teljes alkalmazkodás az EU-s joghoz, addig arra kérjük a bulgáriai hatóságokat, hogy függesszék fel a projektet" - nyilatkozta az EB szóvivője, Chantal Hughes.

A hivatalos brüsszeli bejelentést megelőzve Alekszej Miller a Gazprom vezérigazgatója és Alekszandr Medvegyev, az orosz állami energetikai holding exportvállalatának vezetője is azt hangoztatta, hogy nincs és nem is lehet akadálya a földgázvezeték megépítésének.

Medvegyev keddi moszkvai tájékozatóján közölte, hogy a Déli Áramlat az elfogadott ütemterv szerint épül és arról is meg van győződve, hogy az első gázszállítások 2015 végén megindulnak a vezetéken. A Gazprom exportvállalatának vezetője hangsúlyozta, hogy bár jelenleg az ukrán-orosz gáztárgyalások uralják az energetikai kapcsolatokat, azokat nem szabad összekapcsolni a Déli Áramlat gázvezeték megépítésével.

Alekszej Miller szerint még van idő az Európai Bizottsággal tisztázni a Déli Áramlat és a már meglévő Északi Áramlat hasznosításával kapcsolatos kérdéseket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kartacs, 2014.06.10 18:55

@Csonkamagyarorszag:@MegaLaciBacsi: Tobbet vartam. Nem 2 latya-patya mondatot. Adtam temakat. Probalja azokra valaszolni egyenkent akkor is ha nagy koncentraciot igenyel. Mostmar latom, hogy miert kellett vinni a sok libat a tanito bacsinak. En nem varok libat. Csak azt akarom latni, hogy ki lehet e preselni egy felig ertelmes valaszt egy madgyar nacibol.

Tobbet vartam. Nem 2 latya-patya mondatot. Adtam temakat. Probalja azokra valaszolni egyenkent akkor is ha nagy koncentraciot igenyel. Mostmar latom, hogy miert kellett vinni a sok libat a tanito bacsinak. En nem varok libat. Csak azt akarom latni, hogy ki lehet e preselni egy felig ertelmes valaszt egy madgyar zsidobol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MegaLaciBacsi, 2014.06.10 10:53

@Csonkamagyarorszag: Megalapozott értelmes kérdés nem volt. A te alpári semmitmondó stílusodban tudnék válaszolni, de nincs értelme.

Áthidalhatatlan intellektuális szakadék van közöttünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Csonkamagyarorszag, 2014.06.10 10:39

@MegaLaciBacsi: Tobbet vartam. Nem 2 latya-patya mondatot. Adtam temakat. Probalja azokra valaszolni egyenkent akkor is ha nagy koncentraciot igenyel. Mostmar latom, hogy miert kellett vinni a sok libat a tanito bacsinak. En nem varok libat. Csak azt akarom latni, hogy ki lehet e preselni egy felig ertelmes valaszt egy madgyar nacibol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MegaLaciBacsi, 2014.06.10 10:26

@Csonkamagyarorszag: Tényleg az államcsőd is állandóan visszatérő témád. :) A szitkozódáson kívül ez a 6-7 mondatod van. :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Csonkamagyarorszag, 2014.06.10 10:15

@MegaLaciBacsi: Latom olyan melyen kihatnak irasaim az egesz hitvany letedre mint annak idejen Szent Pal levelei. Vilagossagot hoznak a bivalybasznadi kocka, ugynevezett satortetos "szocialista tenaissance" stilusu kunyhodba. Nagyon szurke es egyhangu ott az elet? Mint hallottam az internetet is akadozik, kimarad neha orakig. A hatarban pedig ott a sok pocok, allitolag "libsi" pockok. Mikor jon az allamcsod? Mi esely van arra, hogy Orbanisztant a sikeresebb szomszedos allamok 10-20 ev mulva feldaraboljak??? Minden nagyon erdekel. Irjal!!! Mutasd meg hogy befejezted a 8 altalanost es kepes vagy par ertelmes sorra es paraszt anyad nemhiaba vitte a libakat a tanito bacsinak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html