Az olaj világpiaci ára visszaeshet hordónként 30 dollárra - állítja Fereidun Fesharaki, az FGE energiaipari tanácsadó cég alapító-elnöke. A londoni Brent az 50 dollár/hordós szint alatt, az amerikai WTI 45 dollár/hordó körül tanyázott az elmúlt napokban. A szakértő szerint az OPEC-nek tovább kellene csökkentenie a fekete arany kitermelését.

Az a baj, hogy túl sok olaj van a piacon. Túl sokat termelnek ki az USA-ban, túl sok jön Líbiából és Nigériából - fejtegette Fesharaki, aki az 1980-as évek óta foglalkozik az ázsiai és csendes-óceáni térség, illetve a közel-kelet energiapiacaival.

Hiába jelentős az olajkereslet is, a túlkínálat miatt igen komoly az esélye annak, hogy az árak jövőre visszaesnek a 30-35 dolláros sávba, és ott maradnak egy ideig - tette hozzá.

Vörös vonal

A szakember szerint Szaúd-Arábiánál a vörös vonal, amelyet nem lép át, napi kilencmillió hordó kitermelésénél húzódik. Ugyanakkor ha nem viszik le a termelésüket ez alá a szint alá, akkor biztosra vehető, hogy túl magas lesz a kínálat a világ olajpiacain, amil lehúzza az árakat.

Most azonnal további napi 700 ezer hordóval csökkenteni kellene a kínálatot ahhoz, hogy elkerüljék az áresést - fogalmazta meg sokaknak bizonyára nem tetsző véleményét. És ha az olajtermelők ezt meg is tennék, akkor is tovább kellene csökkenteniük a kitermelésüket a jövő évben. Végül is az a kérdés, hogy mire lesznek hajlandóak a szaúdiak.

Nagyobb lehet a baj

Az OPEC és több a kartellen kívüli ország, köztük Oroszország a múlt hónapban egyezett meg arról, hogy tovább folytatva az év elején kezdett korlátozásukat 2018. március végéig napi 1,8 millió hordóval kevesebb fekete aranyat termelnek ki, mint a múlt év végén. Ezzel akarják eltüntetni a piacról a túlkínálatot, ám az egyezmény kivételt tesz néhány országgal, így Irakkal, Iránnal és Líbiával, és nem vesznek részt az akcióban az amerikai olajpala-termelők.

Ezt kevesli Fasharaki, aki szerint a kis árcsökkenés jó a fogyasztóknak, a nagy és tartós áresés viszont nem. Az előbbinek mindenki örül, például az autósoknak tetszik az olcsóbb benzin, az utóbbi azonban olyan, mint egy cunami. A fekete arany árának lejtmenetét követni fogja a tőzsdék hanyatlása és a történet végén globális gazdasági visszaesés alakulhat ki.

A szakértő más elemzők figyelmeztetésére utal. Ezek szerint az olaj árának mélyrepülése súlyos hatással van az olajbevételeikből élő országok gazdaságára. Elapasztja a bevételeiket, amelyekre kiadásaikat építették, s mivel így nagy kereslet esik ki a világgazdaságból, beüt a recesszió.

Katar nem gond

Fesharaki szerint a katari válság nem fogja befolyásolni az olajárak alakulását. Bár számos szomszédja, Szaúd-Arábiával az élen, diplomáciai és részben gazdasági blokád alá vette az országot, Irán felől biztosítani tudja, élelmiszer- és vízellátását, továbbá támaszkodhat régi barátjára, Törökországra. Ezért csak akkor lehetne gond a válságból, ha katonai összecsapáshoz vezetne, amit a szakértő nem tart valószínűnek. Ez már túl sok lenne a szaúdiaknak is, csak vesztenének a konfliktuson.