Theresa May brit miniszterelnök azt fontolgatja, hogy megnyitja az utat az Egyesült Királyság EU-s kilépésének elhalasztása előtt. Ezzel kikerülne a lehetőségek közül, hogy a szigetország válási megállapodás nélkül kiszakad az unióból március 29-én, a távozás jelenlegi időpontján, ám a lehetőség élesen ellentétes reakciókat válthat ki a kormánypárton belül - derül ki a Financial Times (FT) összefoglalójából. Az egyik oldalon az Európa-párti parlamenti képviselők és miniszterek állnak, a másikon a kőkemény brexiterek.

Az előbbiek mindenáron el akarják kerülni a súlyos gazdasági következményekkel fenyegető durva válást, míg az utóbbiak mindenáron el akarják érni, hogy a szigetország kilépjen az EU-ból. Az elmúlt napokban a kormány tucatnyi minisztere fenyegetőzött azzal, hogy a parlamentben megszavazza azt a törvényjavaslatot - amely szerdán kerülhet a T. Ház elé -, amely kötelezné a kormányt, hogy ha nem tudja elfogadtatni a törvényhozással az EU-val kötött brexitmegállapodását, akkor halassza el kilépést.

Gesztus az egyik oldalnak

Ezt a blamázst kerülheti el May azzal, ha kedden délután a londoni parlament alsóházában bejelentheti, hogy ha a március 12-ei szavazáson is elbukik a kormány-EU egyezség, akkor a képviselők az kormány javaslatára szavazhatnak a kilépés néhány hónapos elhalasztásáról. Ezzel az Európa-párti miniszterek és parlamenti képviselők kottájából játszana, más kérdés, hogy nem vetne rá jó fényt, mert hónapok óta elzárkózik a halasztástól, azt mantrázza, hogy a kilépés csúszása semmit sem oldana meg, és ezért nem támogatja.

A bejelentés nyomán borítékolhatóan dühödt reakciók érkeznének a brexiter miniszterek és képviselők részéről, akik úgy vélik, hogy hosszabb távon úrrá lehetne lenni a válási egyezség nélküli kizuhanás káros következményein is, ezért semmiképpen sem kell halogatni a kilépést. Az egyik miniszter a brexiterek reakcióját "garantált robbanásnak" minősítette az FT-nek nyilatkozva, jelezve, miként fogadhatják az elszánt függetlenségpártiak a kormányfő pálfordulását.

Mi lehet a háttérben

A Downing Streeten úgy látják, hogy a törvényhozásban erős többsége van a kizuhanás elkerülésének, ezért a kormány mindenképpen rákényszerül a halasztásra, hogy ha a januári bukás után másodszor sem tudja elfogadtatni kozmetikai változtatásokon átesett brexitmegállapodás-tervezetét. Ha a kormányfő önként nem vállalkozik erre, akkor a parlament fogja törvényben kötelezni, ráadásul nem néhány hónapos, hanem legalább az év végéig tartó halasztást fog előírni.

Eközben friss fordulatként a Munkáspárt végül a második függetlenségi népszavazás kiírása mellé állt, ami azt jelenti, hogy ha a szigetország nem lép ki a jövő hónap végén az EU-ból, akkor nő az esélye a második referendumnak. Ezt látva az elszánt brexiterek úgy gondolhatják, hogy a március 12-ei szavazáson támogatják a kormány brexittervét, csak azért, hogy a függetlenné válás de jure megtörténjen. Ezzel ők is 180 fokban változtatnák meg jelenlegi álláspontjukat, miszerint elutasítják a tervezetet, mert az gyakorlatilag meghatározatlan idei kvázi uniós tagságra kárhoztatná az országukat.

A brexiterek azonban várhatóan nem hagyják könnyen manipulálni magukat. Mark Francois, a kilépéspárti képviselőket tömörítő European Research Group of Eurosceptic Conservative MPs szervezet elnökhelyettese azt mondta, hogy a múlt hét végén a konzervatív nemzeti konvenció 5:1 arányban szavazott a brexit időpontjának elhalasztása ellen. Reméli, hogy a kormány figyelembe fogja venni akaratukat.