Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ez az első eset, hogy Moszkva légi támogatást nyújt a szíriai kormányerőknek azóta, hogy tavaly tűzszünetet kötöttek, és az Izrael által megszállt Golán-fennsíkkal és Jordániával határos térségben úgynevezett feszültségmentesítési övezetet hoztak létre a szíriai háborúba beavatkozó Egyesült Államok és Oroszország, valamint Jordánia közbenjárásával - írja a hirado.hu, az MTI-re hivatkozva.

A kormányerők a múlt héten nagyszabású tüzérségi és rakétatámadást indítottak az említett, stratégiai fontosságú terület visszafoglalására, és ehhez kapcsolódott az orosz légierő vasárnapi akciója. Két légtérfigyelő központ szerint is legalább húsz légicsapás érte a Deraa városától északkeletre lévő Bászra al-Harir települést.

Az Egyesült Államok csütörtökön megismételte követelését, hogy a szíriai felek tartsák tiszteletben a feszültségmentesítési övezetet, különben súlyos válaszcsapásokra számíthatnak, Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete pedig pénteken arra sürgette Moszkvát, hogy vesse latba befolyását a dél-szíriai tűzszünet betartása érdekében.

Amerika nem avatkozik be

Washington megüzente a szíriai felkelőknek, hogy ne számítsanak amerikai beavatkozásra segítségként az oroszok támogatta kormányoffenzívával szembeni harcban - adta hírül vasárnap a Reuters.

A brit hírügynökségnek a Szabad Szíriai Hadsereg bepillantást engedett a washingtoni üzenetbe, amely szerint a felkelőknek nem szabad arra alapozni döntéseket, hogy az Egyesült Államok beavatkozik Szíria déli részén az úgynevezett feszültségmentesítési övezetben múlt hét óta fellángolt harcokba.

"Az Egyesült Államok kormánya megérti, hogy önök nehéz helyzetben vannak, és továbbra is azt tanácsolja Oroszországnak és a szíriai kormánynak, hogy ne vállalkozzanak katonai lépésekre, amelyek sértik a feszültségmentesített övezetről szóló megállapodást" - áll Washington üzenetében.

Korábban fizetést is adtak a felkelőknek

Az Egyesült Államok csütörtökön megismételte követelését, hogy a szíriai felek tartsák tiszteletben a feszültségmentesítési övezetet, különben súlyos válaszcsapásokra számíthatnak, Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete pedig pénteken arra sürgette Moszkvát, hogy vesse latba befolyását a dél-szíriai tűzszünet betartása érdekében. Ennek ellenére orosz harci gépek támadtak ellenzéki állásokat Szíria déli részén vasárnapra virradón.

Az Amerikai Egyesült Államok több millió dollár értékű fegyverrel támogatta a belháború hét éve alatt a politikailag mérsékelt számító Szabad Szíriai Hadsereget, és havi fizetést adott több ezer felkelőnek a Központi Hírszerző Hivatal, a CIA vezette katonai segélyprogram keretében.

A képen: MIG 29-es vadászgép, forrás:pixabay