"Bomlik az EU" - megszólalt a lengyel elnök

Az uniós intézmények feladata az összehangolt európai politika, nem pedig a nemzetek megbélyegzése és egymással való szembefordítása - hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök csütörtökön Varsóban abban a beszédben, amelyet a diplomáciai testülettel tartott újévi találkozón mondott.
K. Kiss Gergely, 2018. január 11. csütörtök, 22:15
Fotó: AFP

Beszéde döntő részét Andrzej Duda az Európai Unió (EU) jövőjének és Közép-Európa ebben betöltendő szerepének szánta. Európa erejét a nemzetek akaratának kell adnia és az uniós intézményeknek szolgálniuk kell ezt az akaratot - hangsúlyozta. Hozzáfűzte: ha megfordítjuk e hierarchiát, és az intézményeket a nemzetek felé állítjuk, "megzavarjuk a dolgok valós rendjét" - idézi az MTI.

Mindennek következménye az, hogy a társadalmak hátat fordítanak a közös Európa eszméjének - fogalmazott Duda, utalva az egyes uniós országokban tavaly rendezett választások eredményeire. Úgy látta: az uniós szerveknek elemezniük kellene az általuk ezen a téren elkövetett hibákat.

Szorgalmazta az EU nyitottságát további bővítésre, és ellenezte azt, hogy - mint fogalmazott - egyes tagállamokat kizárják a döntéshozatalból. Varsó elvárja az EU-tól "azt, amit az alapszerződések a tagállamok lojális együttműködésének neveznek", és megvédi a uniós szubszidiaritás elvét. Duda szerint az EU-nak három fő fenyegetésre kell reagálnia: a bomlás, a politikai szétesés fenyegetésére, végül pedig globális pozíciójának gyengülésére.

A bomlásra a lengyel elnök a kétsebességes unió koncepcióját, a politikai szétesésre a brit kilépést hozta fel például.

A fenyegetésekre adandó válaszként Duda bölcs és megfontolt reintegrációt, az európai identitás alapértékeihez való visszatérést javasolta. Lengyelország függetlenségének idei 100. évfordulójára utalva Andrzej Duda elmondta: a független Lengyelország "a Közép-Európa értékes része, a szuverén és bőséges Közép-Európa a közös Európa és a világ része".

Mint megjegyezte, szeretné, hogy a közös Európa jövőjéről folytatott vita kiinduló pontja éppen a lengyel és a közép-európai tapasztalat legyen. Térségünk hozzájárulása az EU-ról és az európai piac jövőjéről folytatott vitához nem csupán a közép-európai gazdaságok korszerűsítését, társadalmaink életkörülményeinek javítását célozza, e hangra szüksége van az egész EU-nak és az euroatlanti közösségnek - húzta alá.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában januárban megkezdett nem állandó lengyel tagság kapcsán Duda az uniós biztonságpolitika és a NATO összehangolása mellett állt ki, és kilátásba helyezte: Varsó folytatja a NATO-missziókban való részvételét, aktív szerepet vállal az ENSZ békemisszióiban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.01.15 10:40

Az EU-t két nagy formátumú politikus alapozta, hogy véget vessen a francia-német szembenállásnak és békésen építkezhessenek az együttműködés előnyeit kihasználva.
Ehhez Kelet-Európának semmi köze nem volt.
Később ennek a bomlasztásán dolgoztak, szovjet vezetéssel, nagyjából azokkal a vádakkal illették mint manapság.
Ennek ellenére az Unió fejlődött erősödött. Kizárt a felbomlása, ha mégis a mag újjá alakítja. ez lenne még csak tragikus Trump szavával élve azoknak a "shithole" keleti országoknak akik bomlasztanák. Akkor végleg kikerülnének a klubból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.01.15 10:01

@matura: "Te már anyádban is rebellis voltál.."
Mi van öcsi? Szedjél nyugtatót! Hazudozol, aztán az igazság ekkora fájdalmat okoz, hogy csak anyázásra telik, te szerencsétlen? Gazdája meg esetleg a te anyukádnak van, nekem sosem volt. Én alapjában véve nem hiszek egy politikusnak sem, de egy ilyen teféle kis s...nyaló ezt úgy sem érheti meg. :)

"hány ezer milliárdot kaptunk az aljas EU-tól a két szép szemünkért"
A két szép szeméért még soha senkinek nem adtak milliárdokat, ez csak a ti tanulatlan libsi agyatokban létezik. A két szép szemünkért.. :DDD A propagandafaláson kívül a gondolkodásra is fordíthatnál néha kis időt. Eddig is tudtam, h nem az eszedért szeretnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.01.15 10:01

Az, hogy mit mond a lengyel akárki, teljesen mindegy, ők mehetnek, az EU marad szilárd egységben.
Különösen a lengyelek hallgassanak, van okuk, illetve lenne félni. de ők akár dicső nemzetünk hangadói még soha nem törődtek a realitásokkal. Nem tudnak illetve nem akarnak számolni, az alaptalan nacionalista gőg miatt. Menjenek, de aztán ne sírjanak....
Egyébként is ha gonoszkodni akarok, örök hálával tartoznak a Nyugatnak, hogy egyáltalán létezik Lengyelország.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.01.15 08:50

@matura: "25 év alatt kitömték őket is pénzzel a gaz EU, ahogy nekünk is kinyílt a csipájuk, és ahelyett, hogy minden erejükkel a szövetség erejét és egységét támogatnák"
Ezt a libsi propagandát hiába böfögöd ide, már senki nem hiszi el, csak hozzád hasonló mélyhülyék.
Az Eurostat fizetésimérleg-statisztikája szerint ez egyszerűen nem igaz amit itt hazudoztok minden nap. Pl. Mo esetében az uniós támogatásként érkezett összeg hatszorosa távozott jövedelemátutalásként a centrumországok felé.
Sigmar Gabriel -német külügyminiszter- a Frankfurter Allgemeine Zeitungba írt cikket arról, hogy szerinte Németországnak a jelenleginél is több pénzzel kellene hozzájárulnia az Európai Unió költségvetéséhez. Mert mint mondja, minden euró, amit befizetünk az EU büdzséjébe, visszatér hozzánk - közvetlenül, vagy közvetett módon.
A külügyminiszter elismeri, hogy Németország kevesebb uniós támogatást kap, mint más tagországok, ám 'export, kereskedelem és munkahelyek formájában' mégis többet profitál, mint, amennyit befizet.

Günther Oettinger német uniós biztos: A politikus a Lengyelországnak folyósított fejlesztési pénzek kapcsán állapította meg, hogy azok nagy része Németországba vándorol vissza. A lengyelek arra használják ezt a pénzt, hogy a német építőiparnak adnak belőle megrendeléséket, német gépeket és német teherautókat vásárolnak.

"ahelyett, hogy minden erejükkel a szövetség erejét és egységét támogatnák"
A libsi gazdáid és a szövetség. Ne nevettess! Diktálni akarnak. A lengyelek meg nem jó pincsik, megpróbálnak kiállni az érdekeik mentét. A gazok.

"háboruzni akarnak" Kivel akarnak háborúzni, te szerencsétlen?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.01.15 07:56

KI merte mondani ez a nagy bölcs, hogy brexit történt, önhibájukon kívül a lengyelek is európa páriái voltak velünk együtt, 25 év alatt kitömték őket is pénzzel a gaz EU, ahogy nekünk is kinyílt a csipájuk, és ahelyett, hogy minden erejükkel a szövetség erejét és egységét támogatnák, destruktív folyamatokat erősítgetnek, háboruzni akarnak - kivel(monarchia szindroma)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html