Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Drága, savanyú, nem elérhető. Régebben ezek a sztereotípiák éltek a lengyel borokról, ám úgy tűnik, ezen a téren is változik a világ - derült ki a gazeta.pl cikkéből. A lengyel bor, amely a világ borai között igencsak hátul kullogott, a borászatok rohamosan fejlődésének köszönhetően ma már eléri a világszínvonalat.

Csak tíz éve, 2008-ban történt, hogy először exportáltak külföldre Lengyelországban készül bort, akkoriban összesen 26 pincészet volt bejegyezve az országban, míg mára ez a szám 230-ra nőtt. A lengyel borszőlőterület nagysága immáron 484 hektár. A lengyelek, akik elsősorban a sör és a tömény alkohol szerelmesei, egyre többet vesznek olyan termékekből, amelyeket borfesztiválokon kóstolnak meg.

A hazai borok emellett elérhetők az éttermekben és a szállodákban, és nem csupán érdekességként, a külföldieknek kínálják, hanem a többi - francia, olasz, magyar, chilei - bor mellett teljes jogú termékként árulják. A legnagyobb lengyel pincészet a Winnica Turnau, amely egy tengerparti vajdaságban 34 hektárról szüretelt szőlőt dolgoz fel, és évente 200 ezer palackot gyárt. A kárpátaljai vajdaságban fekvő Kárpátalja Gyöngye 9,5 hektáros borászat, és évi 15 ezer palack bort állít elő.