Boris Johnson: az októberi kilépést semmi nem akadályozhatja meg!

Boris Johnson brit miniszterelnök hétfő este kijelentette, hogy semmilyen körülmények között nem lesz hajlandó kezdeményezni az Európai Uniónál Nagy-Britannia október 31-én esedékes kilépésének újbóli elhalasztását. Hozzátette, hogy nem szeretne előrehozott választásokat kiírni.
K. Kiss Gergely, 2019. szeptember 2. hétfő, 19:50
Fotó: Shutterstock

A konzervatív párti kormányfő hétfő estére soron kívüli kabinetülést tartott, tekintettel arra, hogy kedden ül össze először a nyári szünet után a londoni alsóház, és az ellenzék vezető ereje, a Munkáspárt máris összeállított egy törvénytervezetet a megállapodás nélküli brexit megakadályozására - írja az MTI.

A hétfő este közzétett tervezetben szerepel, hogy ha október 19-ig a parlament nem járul hozzá bármiféle új brexitmegállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását 2020. január 31-ig.

Boris Johnson azonban a Downing Street-i hivatala előtt elmondott rövid nyilatkozatában leszögezte: semmilyen körülmények közepette nem fogja a brexit elhalasztására kérni az EU-t, Nagy-Britannia október 31-én mindenképpen kilép az unióból.

(Cikkünk folyamatosan frissül)

HOZZÁSZÓLÁSOK