Boris Johnson megnyesné a közmédiát, mert túlzottan EU-párti

A hét közepén rendezett brit választásokon győzelmet aratott Boris Johnson bejelentette, utasítást adott a BBC támogatását célzó kötelező előfizetési díj felülvizsgálatára. Közben az is kiderült, hogy a Johnson vezette konzervatívok miniszterei bojkottálják a BBC legismertebb rádióműsorát, a Radio 4 Todayt.
K. Kiss Gergely, 2019. december 15. vasárnap, 17:42
Fotó: Reuters

A Daily Mail című brit napilap beszámolója szerint Johnson azt fontolgatja, eltörli azt a szabályt, amely szerint büntetőeljárást indítanak azok ellen, akik nem fizetik be a BBC 154 fontos éves előfizetési díját - idézi a hvg.hu.

A tavalyi pénzügyi évben 25,8 millió nagy-britanniai háztartás fizette be az az összeget, s ez 3,6 milliárd fontos bevételt hozott a brit közszolgálati médiumnak. A toryk elképzelése szerint a nemfizetők ellen legfeljebb polgári eljárást lehet majd kezdeményezni.

Johnsonnak az utóbbi időben feltűnően rossza viszonya a BBC-vel, amely a politikus szerint túlzottan EU-párti. Nem is volt hajlandó a választás előtt interjút adni annak az Andrew Neilnek, aki valamennyi pártvezetővel beszélt a megméretés előtt. Sőt, kiderült, hogy a konzervatív miniszterek bojkottálják a BBC Radio 4 Today című hírműsorát.

Johnson azt is megígérte, a választás után alaposan át akarja alakítani a BBC-t.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK