Mégsem lesz két jóbarát Orbán és Johnson

Élesen bírálta az ellenzéki brit Munkáspárt egyik árnyék minisztere Boris Johnson miniszterelnök volt tanácsadóját, aki szerint exfőnöke és Orbán Viktor között különleges kapcsolat épülhet ki. A tanácsadó legújabb nyilatkozata cáfolni látszik korábbi véleményét.
Komócsin Sándor, 2020. január 8. szerda, 09:13
Fotó: Getty Images

Jon Trickett, a brit ellenzéki Munkáspárt árnyék kabinetfőnöke megvetendőnek tartja Boris Johnson korábbi tanácsadója, Tim Montgomerie szavait, amelyek szerint a brit kormányfő és magyar kollégája, Orbán Viktor között különleges kapcsolat épülhet ki a brexit után - tudósít a Financial Times. Elfogadhatatlan lenne egy egy olyan kormánnyal barátkozni, amely antiszemita és iszlamofób retorikát használ, amely támadja a bevándorlókat és aláássa a jogszolgáltatás és a média szabadságát - fogalmazott a politikus.

Montgomerie a szociális igazságosság területével kapcsolatban adott tanácsokat a brit kormány fejének szeptember és a december 12-ei parlamenti választás között. A korábbi újságíró a Duna Intézet budapesti decemberi konferenciáján arról beszélt, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke ugyanabba a populista politikai irányvonalba illeszkedik, mint Johnson, vagy Donald Trump, az USA elnöke, vagy a Brexit Párt, vagy az utóbbi vezetője, a brit függetlenség elszánt híve, Nigel Farage.

Felismerték

A volt tanácsadó szerint a budapesti vezetés idejekorán felismerte a liberalizmus korlátait, ami nem mond ellent a hagyományos konzervativizmusnak. A Fideszt olyan pártnak látja, amely egy tágabb értelemben vett individualizmusban hisz, amely előnyben részesíti a nemzethez tartozó, erős közösségben és prosperitásban élő, jó közszolgáltatásban részesülő egyént a külföldről érkező bevándorlókkal szemben. A populista politikai irányvonal szerinte túlmutat azokon a vezetőkön, akik jelenleg a leglátványosabban képviselik: ez egy hosszú távú gazdasági és kulturális trend, amely megváltoztatja az emberek egymáshoz fűződő viszonyát.

Mással lesz kivételes

Nem kommentálta Montgomerie a konferencián elmondott beszédéről megjelent videót, amely az Indexen is látható, a brit kormányfő szóvivője csak annyit mondott: a korábbi tanácsadó nem tért vissza a kormány szolgálatába a választások óta. Ugyanakkor nem kizárt, hogy később kap valamilyen pozíciót. A munkáspárti kritika mintegy ezt megelőzve jelezte, hogy az ellenzék nem szeretné a miniszterelnök környezetében látni az Orbán Viktort és a Fideszt fényező volt újságírót.

Ez a vélemény a következő egy év várható fejleményeiről, azaz az Egyesült Királyság és az EU kereskedelmi tárgyalásairól ellentmondani látszanak annak, hogy a Johnson és Orbán között különleges kapcsolatok épülhetnének ki. Úgy véli ugyanis, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió egészével fog közeli gazdasági kapcsolatokat kiépíteni, olyan viszonyt, ami a Konzervatív Párt euroszkeptikus brexiter politikusainak nem fog tetszeni.

HOZZÁSZÓLÁSOK