Borrell: a Capitolium ostroma figyelmeztető jel az európai demokráciák számára

Az Európai Unió első számú diplomatája szerint a Capitolium ostromának figyelmeztető jelként kell szolgálnia az európai demokráciák számára, mivel rávilágított arra, hogy milyen veszélyekkel jár az, ha engedik a demokratikus értékek fékevesztett gyengülését és a hamis információk terjedését a közösségi médiában.
Domokos Erika, 2021. január 10. vasárnap, 21:45
Fotó: Európai Bizotság - Dati Bendo

Az utóbbi évek aggasztó globális politikai tendenciái csúcsosodtak ki a szerdai washingtoni eseményekben. "Ha elfogadjuk a kudarcokat, egyiket a másik után, még ha jelentéktelennek is tűnnek, a demokrácia és értékei, valamint intézményei végül visszafordíthatatlanul eltűnhetnek" - figyelmeztetett Josep Borrell, az unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője vasárnapi személyes blogbejegyzésében az MTI szerint.

A főképviselő szerint a washingtoni események világosan megmutatták, hogy a dezinformáció valós fenyegetést jelent a demokráciák számára. "Ha emberek elhiszik, hogy a választásokat elcsalták, csak azért mert vezetőjük ezt sulykolja beléjük, akkor ennek megfelelően fognak viselkedni" - írta Borrell.

Résen kell lenni

Ennek elkerülése érdekében a lehető leghatározottabban ki kell állni a demokratikus intézmények függetlenségének megsértése, a populista vezetők demagóg uszításai, a dezinformációs kampányok és álhírek ellen. Borrell szerint hatékonyabb szabályozás szükséges a közösségi oldalakon megjeleníthető tartalmakat illetően, mindezt a véleménynyilvánítás szabadságának tiszteletben tartása mellett.

A társadalmi egyenlőtlenségek, az adóelkerülések, a multinacionális vállalatok nehézkes szabályozása, az ipar leépítése és a magas munkanélküliség mind az Egyesült Államokban, mind Európában hozzájárul a képviseleti demokrácia gyengüléséhez és a populizmus térnyeréséhez. A nyitott és demokratikus társadalmak és gazdaságok fenntartásához át kell alakítani a globalizációt és olyan multilaterális rendszert kell felépíteni, amelyek képes szembe menni a demokráciát gyengítő trendekkel - írta az unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője.

"A feladat nem lesz könnyű, mivel a nacionalista és autoriter rezsimek nagy befolyásra tettek szert világszerte az utóbbi években, de elengedhetetlen mindazok számára, akik hisznek a demokráciában. Ennek a feladatnak kell a Joe Biden vezette amerikai kormánnyal kiépítendő kapcsolatunk központjában állnia" - írta Borrell.

Trump olyat tett, hogy csak ámultak

Donald Trump amerikai elnök szerdán Washingtonban, röviddel a kongresszus két házának együttes ülése előtt egy tüntetésen megismételte, hogy soha nem fogja elismerni vereségét, illetve Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az elnökválasztáson. Trump beszéde is közrejátszhatott abban, hogy tüntetők egy csoportja azután megostromolta a kongresszus épületét - írta az MTI. Az erőszakos behatolás során öt ember életét vesztette, négyen Trump hívei közül, illetve egy rendőr, aki összetűzésbe került a zavargókkal.

A Twitter két nappal ezelőtt határozatlan időre felfüggesztette Donald Trump fiókját, mert fennáll annak a veszélye, hogy további erőszakot szít. A még hivatalban lévő elnököt a Facebookról és az Instagramról is letiltották a napokban hasonló okokból, legalább utódja, Joe Biden január 20-i beiktatásáig, illetve a Twitch és a Snapchat is elérhetetlenné tette az oldalát. A Google, az Apple és az Amazon is eltávolította alkalmazáskínálatából ideiglenesen a Donald Trump híveinek körében népszerűvé vált Parler közösségi oldalt, kiemelve, a platform nem tesz eleget az erőszakra buzdító tartalmak terjesztésének megelőzése érdekében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2019, 2021.01.12 10:44

@dakujeme: Semmi meglepő abban, hogy a nyilvánvaló tömeges választási csalások nem zavarják a mocskos fasiszta fajtátokat. Demokráciáról ugattok, aztán mindig bebizonyosodik, hogy ez csak üres lózung.
Most elképzelem, h itthon igy nyert volna orbán... (ja, ezt még elképzelni sem lehet..)
Persze mit is várhatnánk egy komcsiból lett -állandóan gyűlölködő- liberálnácitól. Csak egy jó sz@ros valag kell amibe benyalhatsz jó mélyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dakujeme, 2021.01.11 21:24

Amúgy meg üdvözlendő a Twitter döntés, ne adjanak fórumot a polgárháborús gyújtogatóknak!
Angliában 1940-ben lecsukták az angol náci vezért szervezetét szétverték.
Most Trumpot kell lecsukni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dakujeme, 2021.01.11 21:21

Mocskos fasiszták aki Trampli hívei rontottak rá a demokráciára. Egy lelkes követőjük Peter Nagy Baltimorból osztja az észt nap mint nap posztol a Facebookon. Már trumpista hatalomátvételről puccsról beszélt lelkesen január 6-ra. Most meg arról filozofál, hogy kiket fognak letartóztatni a puccs után. Sok embert, stadionokba fogják őket zárni.
És milyen lelkes fasiszta magyar követői vannak mind orbánisták!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Brennus, 2021.01.11 19:05

BEREZNAY ISTVÁN INDEX

2021.01.11. 18:43
A teljes francia politikai elit, kormánytagok és ellenzéki politikusok is elítélték, hogy a Twitter határozatlan időre felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök fiókját ? írja az MTI.
Bruno Le Maire gazdasági miniszter megdöbbentőnek nevezte a Twitter döntését, s úgy vél-te, hogy a
digitális oligarcha fenyegetést jelent az országokra és a demokráciákra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2021.01.11 19:02

Kedves Brennus!
Egy IRODALMI MŰBEN PONT AZ A JÓ, hogy MINDENKI, VAGYIS MAGA AZ OLVASÓ, A BEFOGADÓ megtalálhatja SAJÁT VALÓSÁGÁT, SAJÁT LÉTEZÉSÉNEK TÜKÖRKÉPÉT!
Példa:
Az Ügynök halála(=Miller) ugye AMERIKAI TÁRSADALMI VISZONYOKRA íródott: még is UGYANAZON EMBERI TRAGÉDIÁK ÉLHETŐK MEG MAGYARORSZÁGON IS!
EZ A MŰVÉSZET CSODÁJA! :))...lásd művészet filozófia! :))
Orwell:
Ha TUDNÁ. ORWELL MINDENNEMŰ HATALMI TÚLKAPÁS VESZÉLYÉRE FELHÍVÁSKÉNT ÍRTA MEG NEGATÍV UTÓPIA(mint műfaj)MŰVÉT...TEHÁT HA A VALÓSÁGOT MŰVÉSZEK ESZKÖZTÁRÁN LÁTTATJUK: HAZÁNK HATALMI TÚLKAPÁSAIT IS!
A MŰ:
ORWELL NEM ÍRTA BELE, magyarozó függelékébe, hogy ahogy Ön fogalmaz: "BALLIBERÁLIS" nyelvhasználat!
Minisztériumok:
EZEK MŰVÉSZI SZIMBÓLUMOK s a hatalom sajátságos FELFOGÁSRENDSZERÉRE uatl!
ILYENFORMÁN, HA ELFOGADJUK AZON TÉNYT, HOGY A MŰVÉSZET LEKÉPEZÉSE A VALÓSÁGNAK: akkor gondoljon bele, ha lesz egy olyan író/drámaíró: aki a magyar valóságot a jelenlegi PROPAGANDA MINISZTÉRIUM NER SZÓTÁRÁVAL AZONOSÍTJA...melyen jó kis mű keletkezne belőle! :)))))
Vagyis: ÖSSZEFOGLALVA: A BEFOGADÓ, AZ OLVASÓ MINDENKORI DÖNTÉSE, HOGY EGY ADOTT ÍRÓI PARABOLÁT, SAJÁT ORSZÁGÁNAK VALÓSÁGÁRA VETÍT VAGY SEM! EZ A MŰVÉSZET DRÁGA URAM!
Tehát: nekem, mint olvasónak..."ne mondja meg, mit gondolt az író"...majd ÉN ELDÖNTÖM, hogy HAJAZ-E a mai MAGYAR valóságra vagy sem! :)))
Remélem így egálba vagyunk

Jó olvasást!...ajánlom elolvasni az Állatfarmot is...csak ne legyen az, hogy ez az ANGOL (Orwell angol író)Állatokra vonatkozik...Magyarországra nem :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html