Börtön várhat a borravalót elfogadókra - a lengyeleknél

A borravaló elfogadása is bűncselekmény lehet Lengyelországban, ha a parlament elfogadja a kormány terveit a korrupció elleni fellépés szigorítására.
Barabás Júlia, 2018. október 20. szombat, 07:40
Fotó: Shutterstock

A lengyel igazságügyi tárca a korrupció elleni jogszabály szigorításán dolgozik. A változtatás nyomán a számlán kívüli anyagi ellenszolgáltatás elfogadása - azaz akár a borravaló is - egymillió zlotyval (75 millió forint) büntethető bűncselekménynek fog minősülni - írta a gazeta.pl. A kiszabható börtönbüntetés határa 12 évről 20-ra nőhet.

Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter szerint a változtatásra feltétlenül szükség van ahhoz, hogy a komoly korrupciós bűncselekmények elkövetői félni kezdjenek, mert eddig elnézően bántak velük, így a büntetéssel csak mint kockázattal számoltak. Gyakran csak felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték őket, amit az elfogadott pénz kárpótolt.

Eközben a korrupció egyre nagyobb teret ölt Lengyelországban. Tavaly 32 ezer korrupcióval kapcsolatos bűncselekményt fedeztek fel, ez sokkal több az egy évvel korábbi 17,5 ezernél. A Transparency International 180 országot tartalmazó korrupciós rangsorában Lengyelország a 29. helyről a 36.-ra esett.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK