Anatolij Szergyukovot, akit 2012-ben távolítottak el a védelmi minisztérium éléről, miután legközelebbi munkatársai korrupciós botrányba keveredtek, a Rosztek állami hadiipari vállalatóriás ipari igazgatójává nevezték ki. (Az MTI képén Szergyukov Dmitrij Medvegyevvel látható). Szergyukov fogja vezetni az évi 5,5 milliárd dolláros bevételt elérő cég repülőgépipari klaszterét az RBC hírügynökség jelentése szerint.

Kirill Kabanov, az országos korrupcióellenes bizottság elnöke úgy véli, ez a döntés teljesen lejáratja a kormány által meghirdetett korrupcióellenes harcot.

Az egész ügy kezelését botrányok kísérték, bár külföldi megfigyelők úgy vélték, a hadiipari importot támogató Szergyukov tulajdonképpen az orosz hadiipari lobbi áldozata. Aligha lehet másképp magyarázni, hogy bár megindították ellene az eljárást, azt váratlanul indoklás nélkül lezárták és közölték, hogy miután beadta lemondását, amnesztiában részesítették.

Az ügy főszereplője a miniszter szeretőjének tartott Jevgenyija Vasziljeva, a tárca tulajdonkezelőjének menedzsere, akit májusban csalással, sikkasztással és hatáskörével való visszaéléssel vádoltak meg. Az ügyészség állítása többek között az volt, hogy a minisztérium tulajdonában levő ingatlanok eladásából minden esetben 5 százalékos részesedést követelt és kapott. Letartóztatása után moszkvai luxuslakásában töltendő házi őrizetbe került, de azt is naponta több órára elhagyhatta.

Augusztusban egy hónapra büntetőtáborba küldték, de ezután feltételesen szabadlábra helyezték - annak ellenére, hogy a bíróság öt évi börtönbüntetésre ítélte.