Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jansa több száz támogatója kíséretében érkezett a kelet-szlovéniai Dob fegyházához, ahol börtönbüntetését tölti majd 600 másik elítélttel együtt. Az ott várakozó mintegy 2000 szimpatizáns zászlókat és támogató feliratú transzparenseket lengetett. A helyi beszámolók szerint az emberek a feliratokon Jansa szabadságát kérték, és Nelson Mandelához hasonlították a szlovén politikust, de olyan tábla is volt, amely szerint ezen a napon "meghalt a demokrácia". A börtön bejárata előtt színpadot állítottak, ahol beszédeket mondtak és hazafias dalokat énekeltek.

Jansát 2014 áprilisában találta bűnösnek a bíróság abban a vádban, hogy 2006-ban kenőpénzt fogadott el a Patria finn fegyvergyártó cégtől. Első fokon 2013 júniusában ítélték el, de a politikus fellebbezett. Két másik vádlottat, Ivan Crnkovic üzletembert és Tone Krkovicot, a szlovén hadsereg tábornokát 22 hónapi letöltendő börtönbüntetésre és fejenként 37 ezer eurós (11 millió forint) pénzbüntetésre ítéltek, ezt az összeget Jansának is ki kell fizetnie.

A politikus az utolsó pillanatig reménykedett abban, hogy a legfelsőbb bíróság vagy az alkotmánybíróság felfüggeszti büntetését, utóbbi azonban a hét elején elutasította a kérelmet, mert azt előbb nem a legfelsőbb bíróságnak nyújtották be.

A május végi európai parlamenti választáson a legtöbb mandátumot (nyolcból hármat) az SDS szerezte meg, ami elemzők szerint annak a bizonyítéka, hogy a konzervatív párt szavazóbázisa stabil, annak ellenére, hogy Jansát elítélték. A politikus bejelentette, nem lép vissza a július 13-ra kiírt előre hozott parlamenti választástól, ami komoly megütközést váltott ki politikai ellenfelei körében. Szlovén jogászok szerint Jansa indulhat a választáson, a hatályos törvények ugyanis ezt nem tiltják.

Janez Jansa egy éve mondott le a kormányfői tisztségről más korrupciós vádak miatt.