Börtönre ítélték a Népszabadságot bezárató üzletembert

A magyar megyei lappiacot Mészáros Lőrincnek átjátszó Heinrich Pecinát bűnösnek mondta ki az osztrák bíróság múlt héten. Hűtlen kezelés és csalás miatt 22 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a vállalkozót, aki ezen felül 288 ezer eurós (közel 90 millió forintos) büntetést is fizethet - idézi az APA értesülését a hvg.hu.
K. Kiss Gergely, 2017. augusztus 21. hétfő, 12:07
Fotó: Napi.hu

Az osztrák Hypo Bank botrányait feltáró perben múlt csütörtökön négy bankárt ítéltek el Klagenfurtban - írja a portál az osztrák hírügynökségre hivatkozva. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy Heinrich Pecina, valamint Josef Kircher, Tilo Berlin és Wolfgang Kulterer hűtlen kezelést követtek el, és utóbbi kivételével csalásban is bűnösnek mondták ki őket. Pecina azért úszta meg felfüggesztett börtönbüntetéssel, mert bűnsegédnek minősítette őt a bíróság, és figyelembe vette, hogy bevallotta tettét.

Az ügy középpontjában egy szakvélemény áll, amelynek a kifizetését a Hypo Bank úgy titkolta el, hogy eurómilliós tételben hamis számlát állítottak ki a Vienna Capital Partners (VCP) nevére. Ez a cég volt egyébként a Mediaworks tulajdonosa, amely a nevére vette a Népszabadság bezárását, mielőtt nem sokkal később a legnagyobb magyar lapkiadó céget továbbadta Mészáros Lőrincnek.

Pecinát egyébként a bíróság minősítette át bűnsegéddé a vádhatóság indítványával szemben - olvasható az APA jelentésében. A bíró ugyanis nagyra értékelte a beismerő vallomást, amely lehetővé tette az egész ügylet megértését. Szintén elismerően szólt arról, hogy a VCP hárommillió eurót fizetett a kár enyhítéséért, ami ritka gesztus cégek részéről, mert ezzel Pecina vállalkozása is veszteséget könyvelt el.

Pecina elfogadta az ítéletet, így ha az ügyészség nem kér súlyosbítást, az ő esetében a 22 hónap felfüggesztetett jogerőre emelkedhet. A másik három bankár fellebbezett - írja a hírügynökség. A vádhatóság egyelőre nem nyilatkozott.

Július végén megírtuk, hogy Pecina egyik cége veszi meg a Russmedia három magyarországi megyei napilapját, sajtóhírek szerint MKB-s és takarékbankos hitel segítségével. Ezzel új tulajdonoshoz kerül a Hajdú-bihari Napló, az Észak-Magyarország és a Kelet-Magyarország című vidéki napilap.

HOZZÁSZÓLÁSOK