Borul a koalíció a szomszédban

Ultimátumot adott egyik miniszterének a szlovák kormányfő: vagy magától lemond, vagy felmentik, mert korrupció gyanújába keveredett.
NAPI Online, 2007. november 23. péntek, 10:02
Fotó:

Robert Fico szlovák miniszterelnök közölte Miroslav Jurenával, kormánya agrárminiszterével, hogy vagy lemond, vagy felmenti, mivel tárcájánál olyan üzleteket kötöttek, amelyek nyomán több tíz millió kár éri a költségvetést. A kormányfő péntekig adott haladékot munkatársának, ha nem lép, akkor ő kéri meg a köztársasági elnököt Jurena felmentésére. A dologban az a nagy gáz, hogy a mezőgazdasági miniszter az egyik koalíciós partner, a Vladimir Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) tagja, és pártja kiáll mellette.

Bár a HZDS alelnöke szerint nem szándékoznak kilépni a kormányból, holnap rendkívüli pártkongresszust tartanak ennek eldöntésére. Ha mégis borítják a koalíciót, akkor elvész annak parlamenti többsége. (A harmadik tag a szövetségben a szélsőségesen jobboldali Szlovák Nacionalista Párt.) Ez igen nagy gondot jelenthet Ficónak, hiszen a törvényhozás még csak most kezdi tárgyalni a jövő évi költségvetést, amelynek elfogadása kritikusan fontos ahhoz, hogy az ország a terveknek megfelelően 2009-ben beléphessen az eurózónába.

A jelenlegi koalíció felbomlása ugyanakkor nem jár feltétlenül előrehozott választásokkal, mivel a parlamenti pártok megpróbálhatnak új szövetséget kialakítani egy új kormány felállításához.

HOZZÁSZÓLÁSOK