A konzervatívok 1955 óta irányították az országot, és a most többséget szerzett liberálisok olyan célokat hirdetve szereztek többséget (480-ból 308 mandátumot), mint az erős bürökrácia hatalmának megzabolázása, adócsökkentés, a bőkezű gyermekvállalási és - nevelési kedvezmények és egyéb jóléti juttatások bevezetése.

A DPJ-nek a gazdaság fellendítésének súlyos kérdését is meg kell oldania, ami a friss adatok szerint még mindig igen törékeny állapotban van. A kormányzati adatok szerint bár az ipari termelés júliusban a vátnál nagyobb mértékben nőtt, ám az elmúlt négy hónap leglassabb bővülését mutatta, a kiskereskedelmi forgalom pedig egyenesen esett.

A japán Nikkei 225 index hétfőn markáns emelkedéséből 0,3 százalékos gyengülésre váltott, és így is zárta a napot. A jen szinte minden jelentős devizával szemben erősödött, miután a globális részvénypiacok esése a befektetőket a jen menedékébe hajtotta. A japán deviza az euróval és a dollárral szemben is erősödött, miután a piacon a választásokon győztes párt kiadás- és adócsökkentési tervei vonzóbbá tették a jent. A japán nemzeti valuta erősödése összefüggésben lehet a kínai részvénypiac gyengélkedésével is, ami ugyancsak a kockázatkerülési szándékkal végrehajtott spekulatív vásárlásra utal - mondta a Bloombergnek a Merrill Lynch elemzője, Tomoko Fuji Tokióban.

A választás nem csupán az eddig kormányzó párt és népszerűtlen vezetőjének leváltásáról szól rossz gazdasági körülmények közepette, hanem egyúttal a háború utáni rendszer végét is jelenti; egy másik pártrendszer kezdete is tehát egyben - idézi Gerald Curtis professzort a Columbia Egyetemről a Financial Times. Taro Aso miniszterelnök, aki egyben a vereségett szenvedett LDP elnöke is, már bejelentette, megválik pártvezetői tisztségétől látva az emberek csalódottságát.

Bár a DPJ-nek nem sikerült kétharmados többséget szereznie az országgyűlés alsóházában, ami fölértékeli a koalíciós szövetségesek szerepét, győzelme így is igazolja a kampány fókuszában álló téma, a kormányváltás közelfogadottságát. Az eredmény egyúttal a "vasháromszög" néven ismert hatalmi berendezkedést is felbonthatja, ami a háború utáni korszakban a konzervatív párt, a bürokrácia és a japán üzleti élet szoros együttműködését jelentette.

Az LDP számára a mostani vereség sokkal súlyosabb, mint legutóbbi, 1993-as kudarca, amikor parlamenti többségét úgy veszítette el, hogy több tagja kilépett és új, ellenzéki csoportokat hozott létre. Az akkori LDP-ellenes koalíció azonban olyan töredezett volt, hogy mindössze 11 hónap után a konzervatívok visszatértek a hatalomba. Az akkor kivált tagok közül azonban többen ma már a DPJ vezetői közé tartoznak.

Az elemzők szerint a vasárnapi eredmények egy új politikai korszak kezdetét jelenthetik a szigetországban, amely a két domináns politikai párt versengését jelenti a türelmetlen választók kegyeiért, akik elsősorban a gazdaság felrázását és a demográfiai kihívások kezelését várják az új kormánytól. A DPJ emellett az Egyesült Államokkal való viszony újragondolását is sürgeti, ami Washingtonban aggályokat keltett, de a liberális párt igyekezett elosztaltni a félelmeket.

A győztesek programja a jóléti juttatások emelését részben a nagy cégek és építőipari fejlesztések támogatásának csökkentéséből fedezné, persze, ma még bizonytalan, hogy a költségvetési feszültségek és a bürokrácia ellenállása mellett mennyit lehet megvalósítani a programból.