Borulhat minden oltási terv, teret kaphatnak a mutációk

Miközben a fejlett, magas jövedelmű országokban gőzerővel beindultak az oltási kampányok, a világ szegényebb felén még sehol sem tartanak, ami óriási kockázatot rejt magában. Az ott terjedő koronavírus ugyanis nagyon "gonosz" mutációkon eshet át.
Komócsin Sándor, 2021. január 18. hétfő, 11:29
Fotó: Pixabay

A szakértőket egyre jobban aggasztja, hogy a világ különböző részein lakók nem azonos feltételekkel jutnak hozzá a koronavírus-oltáshoz, ami azzal a kockázattal jár, hogy ahol tovább terjedhet a járvány, ott a kórokozó újabb, az eddig ismert változatoknál is veszélyesebb mutációi alakulhatnak ki. Ezek olyan támadást indíthatnak a beoltott emberek ellen is, amelyekre az eddig kifejlesztett gyógyszerek nem adnak elég hatásos választ, következésképpen újra lendületet vehet a járvány tovább mélyítve a gazdasági válságot - írja a Bloomberg. A világ fejlett, magas vagy viszonylag magas jövedelmű országaiban már beindultak az oltási kampányok, ám nagyon sok országban még csak most akarják elkezdeni a vakcinációt.

Ez azt jelenti, hogy az emberiség ad egy esélyt a koronavírusnak, hogy találjon olyan területeket, amelyeken tovább terjedhet, és új mutánsokat alakíthat ki. Nem tehetjük meg, hogy a világ egy része ne férjen hozzá a vakcinákhoz, mert a járvány új kórokozóval visszatérhet hozzánk - mondta Charlie Weller, a Wellcome egészségügyi kutatási alapítvány oltásokkal foglalkozó vezetője. A megosztottság az egész világon mindenkire nézve súlyos kockázatot jelent.

Kisebb növekedés

A világ országainak sorsa, az emberi életek megmentése és a gazdaság kilábalása a válságból most azon áll vagy bukik, hogy mennyire lesz sikeres az emberek immunitásának megteremtése a koronavírus-fertőzés ellen. A Világbank várakozása szerint a világgazdaság idén négy százalékkal növekedhet, feltéve, hogy a különféle vakcinák széles körben elérhetőek lesznek az egész glóbuszon. Ha azonban felgyorsulnak a megbetegedések vagy késik a betegség elleni védettség kialakulása, akkor ez a növekedés csak 1,6 százalék lehet.

A magas jövedelmű országok lekötötték a Pfizer/BioNTech-vakcina 85 százalékát, a Moderna készítménye pedig egyelőre csak ezekbe jut el. A világ szegényebb része főként a brit AstraZeneca olcsóbb és könnyebben szállítható, tárolható oltásában, valamint a kínai Sinovac Biotech gyógyszergyár készítményében bízhat. A 42 országból, amely oltási kampányt indított január 8-áig 36 magas jövedelmű volt - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adataiból.

Nem csak a megelőzés

A koronavírus-vakcinákat arra fejlesztették ki, hogy megelőzzék a koronavírus-betegség tüneteinek megjelenését, nem pedig arra, hogy megakadályozzák a vírus átadását egyik emberről a másikra. Ugyanakkor a velük kapcsolatban lefolytatott tesztek adnak arra vonatkozó információkat, milyen teljesítményt nyújtatnak az utóbbi téren. Nincs bizonyíték arra, hogy a jelenlegi oltások ne lennének hatásosak a koronavírus újabb változataival szemben is és a gyártók azt állítják, hogy gyorsan hozzá tudják igazítani ezekhez a készítményeiket, ám a jövőben feltűnő mutánsok jóval ellenállóbbak lehetnek ezekkel szemben, mint az alapvírus - mondja Weller.

Ami a vakcinák hatékonyságát illeti, az 50-től 95 százalékig terjed, ám fontos, hogy van néhány közös tulajdonságuk. Az ismert oltások mindegyike vélhetően hasonlóan jó védelmet nyújt a súlyos, szövődményes, halálos veszéllyel járó koronavírus-megbetegedés ellen - mondja Rajeev Venkayya, a Takeda Pharmaceutical Co. vakcinaüzletágának vezetője. Amiben eltérhetnek, az a mellékhatások ügye, illetve a védettség időtartama, amit kínálnak.

Fogy a türelem

A szakértők azt tapasztalják, hogy az országok vezetői kezdik elveszteni a türelmüket a járvány kezelésével kapcsolatban. Az ENSZ COVAX programja közel kétmilliárd dózis vakcinát kötött le a rászoruló országoknak, amelyeket már az idei első negyedévben elkezd szétosztani, ám az év végére csak a jogosult országok népességének ötödét tudják a segítségével betolteni, ami messze van a nyájimmunitáshoz szükséges kétharmadtól. Vannak olyan országok, amelyek ezt a szintet csak 2024-re remélik elérni.

A szakértők azt javasolják, hogy a fejlett országoknak, hogy tudatosan úgy használják fel vakcinagyártási kapacitásukat, hogy annak gyümölcseiből a szegények is részesedjenek. A siker mércéje Venkayya szerint az, hogy az oltásból a világ minden táján élők részesedjenek, és ezen a téren rosszul állunk.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oligomer, 2021.01.19 08:02

@I.N.R.I.: "Biológia gimis elsős könyv:"
Ez az. Ilyen szinten értesz hozzá, és mégis okoskodsz Okoska.
A világ kutatói sincsenek azonos állásponton, hogy minek tekintsék a vírusokat. De te, Mint Istennek a födi helytartója kinyilatkoztatsz, hogy élettelen kémiai szerkezet....Mondjuk a nick neved után már semmin nem csodálkozom Okoska.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2021.01.19 07:30

@oligomer: Biológia gimis elsős könyv: az első élőlénynek nevezhető szervezet a bakteriofágok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2021.01.19 06:39

@I.N.R.I.: "A SARS CoV2 egy élettelen kémiai szerkezet.
Nem élőlény."
Bizonyítsd be.Kapsz érte egy Nobel díjat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2021.01.19 05:49

Alap dologok:
A SARS CoV2 egy élettelen kémiai szerkezet.
Nem élőlény. Nincs anyagcseréje, nem lélegzik.
Egyetlen egy dolgot tud: arra fogékony szervezetben bejut és ott addig szaporodik ameddig meg nem öli a gazdaszervzetet vagy le nem győzi a gazdaszervezet. Ennyit tud, semmi mást.
Alig mutálódik más hasonló vírusokhoz képest.
Összesen eddig 3 jelentősnek nevezhető mutációja volt ami elhanyagolható. Az utolsó abban hozott fordulatot, hogy a hagyományos tesztekkel nem kimutatható. Tehát a tesztelések semmit nem érnek. A vírus két irányba mutálódhat: vagy halálosabb lesz, súlyosabb betegségeket okoz ez a ritka. Nem célja megölni a gazdaszervezetet mert akkor kinyírja a saját életterét. Virulensebbé válhat azaz sokkal jobb lesz a fertőzőképessége. A SARS CoV2 mindhárom mutációja ezirányba ment. Érdekessége, hogy mellette nem lett enyhéhh lefolyású ami az eddig ismert összes vírusra, baktériumra jellemző volt eddig.
A SARS CoV2 vírus kilóg az infektológia egypár főbb szabálya alól.
Új szabályok szerint végzi a dolgát az élettelen szerkezet. Aki lemosta a homo sapinest rendesen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gondolkoggyunk, 2021.01.18 19:19

Ahogy az egészaégügy más területein száz éve szokás, a covid oltóanyag gyártók, kereskedők között is meg fognak jelenni előbb-utóbb azok a cégek, akik igaz, hogy drágábban adják az oltóanyagot az ismert nagy gyártóknál, viszont jelentős prémiumot fizetnek a megrendelő által megadott titkos bankszámlára (gyengébbek kedvvért: korrupciós kenőpénz). Na ettől a pillanattól kezdve az összes szegény (=korrupt) országban is hegyekben fog állni a vakcina., előbb nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html