Borúsabbnak látszik a jövő a lengyeleknél

A lengyel központi bank rontotta a következő évekre vonatkozó gazdasági előrejelzését, a jegybank szakértői már nem várnak látványos visszapattanást 2021-ben.
Barabás Júlia, 2020. november 24. kedd, 19:46
Fotó: Pixabay

A Lengyel Nemzeti Bank (NBP) eddig azon a véleményen volt, hogy a járvány lecsengése után már 2021-ben ledolgozza a gazdaság a 2020-ban elszenvedett veszteségeit. Most ezt megváltoztatta: úgy becsüli, hogy a GDP visszaesése az idén eléri a 3,5 százalékot, majd 2021-ben 3,1 százalékos növekedés következhet, és a valós növekedés csak 2022-ben indulhat el, amikor a GDP 5,7 százalékkal bővülhet - idézi az adatokat a gazeta.pl.

Szeptember óta Lengyelország a koronavírus járvány második hullámával küzd. Hasonlóan a márciusi helyzethez, a kormány megszorításokat vezetett be, hogy megfékezze a fertőzés terjedését. Ezek egy része komoly gondot okozott egyes ágazatoknak és az egész gazdaság eredményeire kihat. A júliusi jelentésben az NBP még úgy becsülte, hogy a 2020--ban 5,4 százalékkal esik a GDP és ezt 2021-ben 4,9 százalékos, 2022-ben pedig 3,7 százalékos növekedés követi.

Az NBP szerint a viszonylag alacsony növekedési tempó a következő években a gazdasági aktivitás idei jelentős zsugorodásának a következménye. Az NBP szerint az új forgatókönyv megvalósításának a legfőbb kockázata, hogy a járvány nem enyhül vagy esetleg lesz még egy harmadik hulláma is. A gond az, hogy egyelőre még nem áll rendelkezésre az oltás, ami tartósan hatásos beavatkozást ígér a járvány ellen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2020.11.25 07:23

Mert nekik nincs olyan géniuszuk mint matolcsi aki már az idei évre is növekedést ígért :))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html