Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Lengyel Nemzeti Bank (NBP) eddig azon a véleményen volt, hogy a járvány lecsengése után már 2021-ben ledolgozza a gazdaság a 2020-ban elszenvedett veszteségeit. Most ezt megváltoztatta: úgy becsüli, hogy a GDP visszaesése az idén eléri a 3,5 százalékot, majd 2021-ben 3,1 százalékos növekedés következhet, és a valós növekedés csak 2022-ben indulhat el, amikor a GDP 5,7 százalékkal bővülhet - idézi az adatokat a gazeta.pl.

Szeptember óta Lengyelország a koronavírus járvány második hullámával küzd. Hasonlóan a márciusi helyzethez, a kormány megszorításokat vezetett be, hogy megfékezze a fertőzés terjedését. Ezek egy része komoly gondot okozott egyes ágazatoknak és az egész gazdaság eredményeire kihat. A júliusi jelentésben az NBP még úgy becsülte, hogy a 2020--ban 5,4 százalékkal esik a GDP és ezt 2021-ben 4,9 százalékos, 2022-ben pedig 3,7 százalékos növekedés követi.

Az NBP szerint a viszonylag alacsony növekedési tempó a következő években a gazdasági aktivitás idei jelentős zsugorodásának a következménye. Az NBP szerint az új forgatókönyv megvalósításának a legfőbb kockázata, hogy a járvány nem enyhül vagy esetleg lesz még egy harmadik hulláma is. A gond az, hogy egyelőre még nem áll rendelkezésre az oltás, ami tartósan hatásos beavatkozást ígér a járvány ellen.