Időjárás: csapások sorozata vár ránk?

Az nem volt titok a történészek előtt, hogy Európát sokszor sújtották az ideihez hasonló szárazságok, ám az elmúlt hetekben a folyók alacsony vízállásának köszönhetően drámai emlékek kerültek felszínre az időjárási katasztrófák bizonyítékaként.
Komócsin Sándor, 2018. augusztus 30. csütörtök, 08:39
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az Észak- és Nyugat-Európát sújtó szárazság nyomán a rendkívül alacsony vízállású folyók medrében láthatóvá váltak Európa "éhezési kövei", azaz olyan feliratokat őrző szikladarabok, amelyek azt bizonyítják, hogy az idei szárazság nem egyedülálló a kontinens viharos történetében - derül ki az accuweather.com cikkéből.

Az elmúlt évszázadokban különböző erősségű forróságok hoztak szerencsétlenséget az emberekre Európa minden részén. Élelmiszerhiány és éhezés kísérte a pusztításukat. Ezekben az időszakok néhányan üzeneteket karcoltak a folyómedrekből kiemelkedő kövekre, amelyeket csak akkor látni, ha különlegesen kevés víz csörgedezik a folyókban.

A Magyarországtól Németországon át húzódó Elba folyóból több mint 12 nagy szikladarab került felszínre idén, amelyek közül egyesek olyan régi eseményeknek állítanak emléket, mint az 1616-os szárazság. Némelyik kövön igen egyszerű figyelmeztetés olvasható: "Amikor engem látsz, kezdj el sírni!" Mások a rossz termésről, az élelmiszerhiányról, a drágaságról és a szegények éhezéséről számolnak be.

Az idei forró idő következményei, ha nem is borzalmasak, azért nem jelentéktelenek. Csak az elmúlt hetekben erdőtüzekről érkezett hír Svédországból és Németországból, pedig ezek nem tartoznak a forró, napos, száraz dél-európai területek közé. Az élelmiszerárak nőnek, miután halvány termést várnak az EU farmerei. Ráadásul a szokatlanul száraz idő kitart a következő hetekben, komolyabb esőket október végére vagy a tél erejére várnak az időjósok.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK