Az európai vállalatokat megrémíti a kontinensen a következő évben várható folyamatos politikai bizonytalanság, ami arra késztetheti őket, hogy visszafogják befektetéseiket - értékelte a Business Insider az eurózóna legfrissebb beszerzési menedzserindexét (PMI). Az adatot az IHS Markit hozta nyilvánosságra.

A gond nem a mutató értékével van, hiszen a 0-től 100-ig tartó skálán még mindig a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pontos határ fölött van. A bajra a változás utal. A szeptemberi kompozit index 52,6 pont lett szemben az augusztusi 52,9 ponttal. A három tized pont csökkenés egy hónapon belül sok.

Sötét jelek

Az index világosan jelzi, hogy az európai gazdaság még növekszik, ám az IHS Markit vezető üzleti elemzőjének kommentárjából kiderül, hogy ennek ellenére nincs ok örömre. Chris Williamson úgy látja, hogy a gazdaságot már elérték politikai bizonytalanság káros hatásai, aminek a következményei hamarosan jelentkezhetnek.

A PMI csökkenő értéke, ami a gazdaság bővülésének lassulását jelzi, a vállalatok óvatosságának a jele - írta az adatokat kommentálva. A rossz kilátások miatt vissza fogják fogni fejlesztéseiket és ez a trend az egész jövő évet jellemzi majd.

Leáll a döntéshozatal

Tavasszal Franciaországban lesz elnökválasztás, ősszel Németországban parlamenti választás és eközben Spanyolországnak nincs kormánya, és jó eséllyel a júniusi után újabb rendkívüli választások következhetnek. Olaszországban az alkotmányreformról tartott idei referendum után bukhat a kormány. És eközben elindulnak a Brexittel kapcsolatos tárgyalások, amelyek többéves bizonytalanságot teremtenek.

A nagy eurótagállamok közül egyedül Franciaország mutat némi emelkedést, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban lassul a bővülés tempója.