Borzalmas torzulásra figyelmeztetnek - mit hoz a jövő?

A világ legnagyobb hedge fundjának alapítója brutális elemzést adott az USA gazdaságáról – ezzel a címmel idézi az amerikai társadalom kettészakadásáról szóló analízist a Business Insider.
Komócsin Sándor, 2017. október 28. szombat, 12:28
Fotó: Pixabay

Brutális. Nincs más szó arra, amiről Ray Dalio, a Bridgewater, a világ legnagyobb, közel 160 milliárd dollárt kezelő hedge fundjának alapítója ír - kezdi a feljegyzés ismertetését a Business Insider. (A kezelt vagyon meghaladja Magyarország egyéves GDP-jét - a szerk.) Dalio az amerikai gazdaság helyzetét elemzi abból kiindulva, hogy a társadalom 40-60 arányban kettészakadt.

A 40 százalékba tartozók képesek növelni jövedelmüket, vagyonukat, azaz középosztálybelinek mondhatók, míg a 60 százalék tagjai csúsznak lefelé a teljes reménytelenségbe. Ez a jelenség egyrészt arra figyelmeztet, hogy az USA gazdaságát jellemző viszonylag jó adatok csalókák, hiszen csak a 40 százalék helyzetének javulását tükrözik, másrészt a széles középosztály eltűnése kihúzza a szőnyeget a demokrácia alól, amelyet a széles, vagyonos, saját lábán álló, polgári középosztály csoportjai közötti politikai verseny lebonyolítására találtak ki.

Fájdalmas adatok

  • A hedge-fund-menedzser hosszasan listázza a kettészakadást igazoló adatokat, amelyekből néhányat kiemel az amerikai hírportál cikke is.
  • A 60 százalék aljához tartozó háztartások reáljövedelme átlagosan nem változott vagy kissé csökkent 1980 óta, miközben a 40 százalék felső régióiban lévőké nőtt.
  • A 40 százalék legjobban élő részének átlagos vagyona tízszerese a 60 százalék alsó részén élőkének. Ez a különbség 1980-ban még csak hatszoros volt.
  • A 60 százalék tagjainak csak nagyjából harmada teszi félre jövedelmének akármilyen kis részét készpénz-megtakarítás vagy pénzügyi befektetés formájában.
  • A 60 százalékhoz tartozó családoknak csak a harmada rendelkezik nyugdíj-megtakarítási számlával, amelyen átlagosan kevesebb, mint 20 ezer dollár pihen.
  • A lakosság alsó 60 százalékának körében ötödével ugrottak meg az idő előtti halálozások 2000 óta. Ennek hátterében elsősorban a drogozás terjedése, illetve az öngyilkosságok szaporodása áll. A kábítószer-élvezetre visszavezethető halálozások száma kétszeresére, az öngyilkosságok száma másfélszeresére nőtt 2000 óta.
  • A felső 40 százalékba tartozók négyszer annyit költenek oktatásra, mint az alsó 60 százalékba tartozók.
  • A felsőfokú végzettség nélküli háztartások átlagos jövedelme fele az ilyen papírral nem rendelkezők jövedelmi átlagának.
  • A felsőfokú végzettséggel nem rendelkező, középkorú fehér amerikaiak válási aránya 1980 óta 11 százalékról 23 százalékra ugrott.
  • A felsőfokú végzettséggel nem rendelkező, középkorú fehér férfiak körében az 1980-as hét százalékról 15 százalékra emelkedett azok aránya, akik nincsenek jelen a munkaerőpiacon.

Nincs rendben

Dalio mindehhez még hozzáteszi, hogy a technológiai fejlődés és a demográfiai problémák (az idős és fiatal korosztályok arányának felborulása) miatt a társadalom és a gazdaság két része közötti feszültség erősödni fog a következő öt-tíz évben.

Ennek alapján óvja az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedet, hogy készpénznek vegye a gazdaság fellendüléséről szóló adatokat, és ezek alapján szigorítsa a hitelfeltételeket, ami fékezi a növekedést. A javulás ugyanis a felső 40 százalék privilégiuma, ám a Fednek nem szabadna elfeledkeznie a vergődő alsó 60 százalékról.

(A nyitókép forrása: Pixabay.com)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2017.10.29 08:58

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.10.28 20:17

Amin most éppen nagyon felháborodtam, hogy egy 14 éves orosz modell kislányt dolgoztattak agyon a kínaiak. Kínáról is állandóan csak azt halljuk, hogy mennyi a kínai milliárdos, miközben az emberek ott fuldokolnak az utcákon a városaikban, és a koporsó lakásokról Hong Kongban nem is beszélve. Nekem a kínai piacból 5 perc elég volt, ha nem kettő. A muszlimok a nőt nem veszik emberszámba, van belőlük 2 milliárd ezen a bolygón, vagyis 1 milliárd belőlük rabszolga, és vég nélkül sorolhatnánk. De lehet, hogy a klímaváltozás mindent megold, elvégre 50 év múlva élve fogunk megsülni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.10.28 20:10

A jövő megint forradalmakat és új forradalmárokat fog hozni, akik meg fogják forgatni megint az egész világot. És az fog történni, hogy az alsó 60 % fog kerülni a felső helyére. Majd egy idő eltelte után a vezetőik rá fognak jönni, hogy milyen jó mégiscsak gazdagnak lenni, és minden kezdődik elölről, never ending story. Jó lenne, ha valami értelmesebbet a politikusok és a társadalomtudósok, filozófusok feltalálnának, mert erről a bolygóról úgy fog kipusztulni az emberiség, hogy végül is nem volt képes egy olyan társadalmat létrehozni, ahol az emberi ideák valójában megvalósultak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2017.10.28 19:57

@krix3:
Az agyad nem akar megérni, örökké dedós maradsz.
A társadalmak minden időben polarizálódtak. Az emberek nem egyformák, innen a különbség egy szabad társadalomban.
A nem szabadban mint Magyaroroszág, Oroszország forradalmak útján egyenlítődnek ki a különbségek.
A liberális demokráciákban a sokféleség dívik, a hatalomváltás választások útján valósul meg.
Magyarországon nincsen demokrácia, mint a hitleri Németországbsn sem volt.
Orbánék az ellenzéket ellenségnek tekintik, az veszélyes dolog mert tényleg azok lesznek ilyen nagymértékű uszítás után.
Hajrá Soros György, a szarjankóból te csináltál embert és általad hull a porba. Mert a nyílt demokratikus társadalmak erősek. Átmenetileg győzhet a rossz mint most is, de itt nem lesz magyarított nácizmus.
Petike, már a NATO-t is ránk haragította, a marha! Az nem a lágyszavú Brüsszel, azok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.10.28 18:09

"középkorú fehér amerikaiak"

Most képzeljük el, hogy valaki itthon ilyen kritériumok figyelembe vételével készítene egy elemzést... a "liberális" "jogvédők" habzó szájjal őrjöngve, ruhájukat megszaggatva rohannának Brüsszelbe meg Strassbourgba, azonnali szankciókat és katonai beavatkozást sürgetve a legenyhébb szavaik szerint is rasszista és fasiszta diktatúra ellen ahol ilyet le mernek írni, a "civilek" sebtiben "antifasiszta" nagygyűlést szerveznének amelyen Rogán, Mesterházy és a cionista bizniszszekta-vezér Németh Sándor egymás vállán zokognának azon, hogy ilyen fasiszta országban kell él(ősköd)niük...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html