Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cég az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti, hogy az előzetes adatok szerint a vállalat üzleti eredménye mintegy 1,9 milliárd euró volt, ennek az árbevételhez viszonyított aránya 2,5 százalékra tehető. A vállalat szerkezetátalakítási kiadásokkal kiigazított, becsült üzleti eredménye mintegy 3,3 milliárd euró volt, ami körülbelül 4,5 százalék árbevételarányosan.

A Bosch csoport teljes árbevétele 2020-ban 71,6 milliárd euró volt: az árfolyamhatások kiigazításával ez az előző évhez képest 4,4 százalékos visszaesés.

A közlemény idézte Volkmar Dennert a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának elnökét, aki mérföldkőnek nevezte, hogy a cég 2020 tavaszán - a járvány ellenére - világszerte 400 telephelyén elérte a karbonsemlegességet. A vállalat saját számításai szerint a Bosch volt az első globális iparvállalat, amely 2020 tavaszára karbonsemlegessé vált.

A Bosch további célkitűzése, hogy a vállalat a teljes ellátási láncában 2030-ra 15 százalékkal csökkenti a CO2-kibocsátást.

A koronavírus-járvány hatására visszaesett a Bosch üzletágainak árbevétele; ez alól egyedül a fogyasztási cikkek üzleti szektora volt kivétel. A mobilitási megoldások üzleti szektor, amelyet különösen érzékenyen érintett az autóipari gyártási kapacitások csökkenése, 42,3 milliárd eurós árbevételt könyvelt el. A 9,5 százalékos visszaesés ellenére az üzletág a piaci mutatóknál gyorsabb növekedést mutatott, mivel az autóipari termelés 15 százalékot esett vissza. Az árfolyamhatások miatti kiigazítás után a visszaesés 8,1 százalékot tett ki.

A fogyasztási cikkek szektor árbevétele 5,2 százalékkal 18,6 milliárd euróra emelkedett. Az árfolyamhatások miatti kiigazítás után az emelkedés még nagyobb értéket mutatott, 8,2 százalékosat. A háztartási eszközök és a kéziszerszámok gyártásával foglalkozó üzletágaknál érezhető, hogy a vásárlók többet foglalkoznak az otthoni környezetükkel - jegyezték meg a közleményben.

Az őszi fellendülés ellenére az ipari technika ágazat nem tudta ellensúlyozni a piac hosszan elhúzódó gyengélkedésének hatásait. Az 5,1 milliárd eurót elérő összértékesítési adatok 16 százalékos visszaesést mutattak az előző évi számokhoz képest. Az árfolyamhatások miatti kiigazítás után az előző évhez viszonyított visszaesés 15 százalék volt.

Az energia- és épülettechnika üzleti szektor 5,4 milliárd eurós árbevételt ért el. Míg a különböző támogatási programok segítettek abban, hogy a fűtési rendszerek üzletág kedvezően teljesítsen, a konferencia- és a kihangosító rendszerek technológiáit értékesítő szektor megérezte, hogy jóval kevesebb rendezvényt tartottak világszerte. Itt az értékesítés 3,4 százalékot esett vissza, amely az árfolyamhatások miatti kiigazítás után 2 százalékot tesz ki.

Az értékesítés tavaszi lassulásának hatásait a Bosch mindegyik régióban megérezte: a teljes árbevétel Európában 38 milliárd euró volt. Ez 5,7 százalékos visszaesés az előző évhez viszonyítva, ami az árfolyamhatások miatti kiigazítás után 4,6 százalékos.

Észak-Amerikában az eladások 14 százalékkal csökkentek 10,8 milliárd euróra; az árfolyamhatások kiigazítása után ez 12 százalékos csökkenés. A teljes árbevétel Dél-Amerikában 1,1 milliárd euró volt, nominálisan ez 21 százalékos visszaesés, ám az árfolyamhatások miatti kiigazítás után csupán 2,5 százalékos.

Az ázsiai- és csendes-óceáni térségben a teljes árbevétel 21,7 milliárd euró volt, mindössze 1,4 százalékkal kevesebb az előző évihez képest. Sőt, az árfolyamhatások miatti kiigazítás utáni adatok alapján az eladások még nőttek is, 0,5 százalékkal. Ez a kínai piac gyors újraindulásának köszönhető. A Bosch történetében első ízben fordult elő, hogy a kínai eladások túlszárnyalták a németországiakat.

A 2020. december 31-i adatok alapján a Bosch csoport világszerte mintegy 394 500 munkatársat foglalkoztatott. Ez azt mutatja, hogy a válság ellenére a Bosch képes volt stabilan tartani a munkavállalói létszámot; a változások főként Kínát és Németországot érintették. A Bosch kismértékben ugyan, de növelte a munkavállalói létszámot a kutatási és fejlesztési egységekben, így biztosítva a kulcsfontosságú stratégiai befektetésekben a fejlődést.

A Bosch várakozásai szerint a világgazdaság lassan stabilizálódik 2021-ben. A tavalyi szerződéskötések 4,5 százalékos árbevétel-bővülést jeleznek, a tényleges növekedés elérheti a 4 százalékot is.

A Robert Bosch GmbH üzletrészeinek 94 százaléka a Robert Bosch Stiftung GmbH közhasznú alapítvány tulajdonában van. A fennmaradó részvények tulajdonosa a Bosch család, a család tulajdonában lévő nonprofit vállalat, valamint a Robert Bosch GmbH. A szavazati jogok többségét a Robert Bosch Industrietreuhand KG ipari tröszt birtokolja. A vállalat tulajdonosi funkcióit a tröszt látja el.