Bosznia lehet Délkelet-Európa motorja

A délkelet-európai gazdaságok növekedési üteme fokozódik az idén és Macedónia kivételével a bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme a térség összes országában eléri vagy meghaladja az 5 százalékot. A legdinamikusabb, 6 százalékos gazdasági növekedés Bosznia-Hercegovinában várható - derül ki az ICEG jelentéséből.
Kolozsi Pál, 2006. augusztus 9. szerda, 11:40
Fotó:

Az infláció a legtöbb délkelet-európai országban továbbra sem jelent gondot, hiszen több országot is árstabilitás vagy alacsony infláció jellemez. Néhány országban (Bulgária Horvátország és Macedónia) azonban magasabb lesz idén az infláció az elmúlt évhez képest, ami alapvetően az adminisztratív árak emelkedésének, jövedéki adóemelések és az emelkedő olajáraknak tudható be. A két legmagasabb inflációjú országban (Románia és Szerbia) az árnövekedés üteme tovább lassul az idei évben.

A költségvetési egyenlegek szintén nem okoznak problémát a legtöbb országban, hiszen a deficit általában a GDP 1-2 százaléka között szóródik. Ennél magasabb hiánnyal csak Albániában és Horvátországban találkozhatunk.

A folyó fizetési mérlegek magas hiánya a régió egyik legnagyobb problémája. Idén a legtöbb országban tovább romlik a folyó fizetési mérleg, leginkább a két csatlakozó országban, Bulgáriában és Romániában. E két utóbbi országban a folyó fizetési mérleg hiánya elérheti vagy meg is haladhatja a GDP 10 százalékát, alapvetően az erős belső keresletnek, és ezen tényező importgeneráló hatásának köszönhetően.

A munkanélküliség szintén fontos makrogazdasági problémát jelent a délkelet-európai országok többsége számára. A munkanélküliségi ráta csupán Romániában és Bulgáriában egyszámjegyű, míg Bosznia-Hercegovinában a hivatalos statisztikák szerint meghaladja a 40 százalékot is. Emellett Macedóniában és Szerbiában is 20 százalék feletti a munkanélküliség a hivatalos adatok szerint. A tényleges adatok valószínűleg lényegesen alacsonyabbak ezeknél az adatoknál, egyes becslések szerint ennek a fele - áll a jelentésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK