A politikai botrányt a péntek este, a 12-es kereskedelmi TV-csatornán bemutatott oknyomozó riport indította el, amely szerint az izraeli állampolgárok rendkívüli ki- és belépési engedélyéről döntő bizottság elsősorban az ultraortodoxok utazását teszi lehetővé, akik a március 23-án esedékes parlamenti választásokon jobboldali, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt támogató pártokra szavaznak.

A Háárec című újság szerzője, Uri Miszgav naponta kilátogatott a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre, ahol az öltözékek alapján végzett számításai szerint a zárlat ellenére repülni készülő vagy Izraelbe érkező utasok kétharmada vagy nyolcvan százaléka volt ultraortodox, akik szinte kizárólag a Netanjahut támogató pártokra adják voksukat - idézi az MTI.

QP | Quality Placement

Január 26. óta, vagyis Izrael légterének lezárása óta az izraeli állampolgárok is csak kivételes engedéllyel indulhatnak külföldre vagy landolhatnak a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren.

Ezeket az engedélyeket egy, a belügyminisztérium, a külügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium által közösen erre a célra felállított, "kivételezési bizottságtól" kell kérni.

Ezt a bizottságot Silo Adler vezeti, akit egyedüli jelöltként néhány hónappal ezelőtt választottak a közlekedési minisztérium főigazgató-helyettesévé. Korábban a ciszjordániai telepesek tanácsának elnöke, illetve 2019-ben Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök stratégiai tanácsadója volt.

A grémiumnak az ynet hírportál szerint 45 tagja van, akik naponta háromszor internetes üléseken döntenek a naponta beadott mintegy 3000 kérvény sorsáról. Általában közeli rokon súlyos betegsége vagy halála, vagy más családi okok szerepelnek a kérvényekben. Az engedély birtokában a zárlat ellenére naponta mintegy kétezren landolhatnak Izraelben.

A TV riportja szerint az ultraortodox utasok egy része hamis negatív teszteket szerez a belépéshez, s az egyik interjúalany 15 dolláréért vásárolt felgyógyulásáról szóló hamist igazolást New Yorkban.

A megszólítottak elmondták, hogy az ultraortodox pártok parlamenti képviselőinek tanácsadói intézték kérvényük elbírálását, miközben nem vallásos emberek azt mesélték, hogy a bizottság nyomós indokaik ellenére elutasította őket.

"Leállítjuk ezt az országos botrányt"

Beni Ganz védelmi és igazságügyi miniszter szombaton bejelentette, hogy nem engedélyezi a Ben Gurion repülőtér folyamatos bezárását, csak ha az igazságügyi minisztérium tisztviselője részt vehet a kivételezési testület tanácskozásain, és ha nyilvánosságra hozzák a kérelmek jóváhagyásának vagy elutasításának kritériumait. Annak megtervezését is követeli, hogy az országba juthasson minden, a március végi szavazáson részt venni kívánó állampolgár.

"Izraeliek tízezrei külföldön ragadtak, és csakis Benjamin Netanjahu, Jákov Licman és Itamar Ben Gvir (ultraortodox és szélsőségesen jobboldali pártok vezetői) potenciális szavazói léphetnek be Izraelbe" - nyilatkozta az eset nyomán a parlamenti ellenzéket vezető Jaír Lapid.

"Ez nem egy kivételekről, hanem szavazatokról döntő bizottság. Fellebbezünk a legfelsőbb bírósághoz, a legfőbb ügyészhez fordulunk, leállítjuk ezt az országos botrányt" - tette hozzá.

A miniszterelnökhöz közeli Izrael Ma (Iszrael hajom) című újság szombaton azt közölte, hogy több kormányzati tisztviselő szerint egyáltalán nem volt pontos a TV-riport, az abban állítottnál csekélyebb arányban érkeztek ultraortodoxok az országba.
Az izraeli hatóságok szerint több mint 600 000 szavazásra jogosult izraeli tartózkodik az országon kívül, és jelenleg nem világos, hogy a Ben Gurion repülőtér lezárása nyomán képesek lesznek-e élni jogaikkal a szavazó urnáknál.

Avigdor Liberman, az Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) nevű jobboldali, ellenzéki párt vezetője azt írta Twitter-fiókjában, hogy 170 ezren szeretnének visszatérni az országba, de kérésüket a kivételezési bizottság elutasítja.