Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EB etikai bizottsága azt fogja vizsgálni, hogy a brüsszeli testület korábbi vezetője megsértette-e a belső szabályozást azzal, hogy elhelyezkedett a globális pénzügyi válság kirobbanásában sokak által felelőssé tett cégnél.

Emily O'Reilly európai ombudsman néhány nappal ezelőtt felszólította Jean-Claude Junckert, hogy győződjön meg arról, elődje kinevezése megfelel-e az etikai kódex előírásainak. A bizottsági elnök vasárnapi válaszában azt írta, hogy a vállalatnál betöltött "munkaköri felelősségének tisztázására" kérte Barrosót.

Juncker közölte, elődjét ezentúl nem a szervezet korábbi elnökeként, hanem egyszerű lobbistaként fogják fogadni az Európai Bizottságnál, ami azt is jelenti, hogy fel kell iratkoznia az úgynevezett átláthatósági nyilvántartásba - tájékoztatott a Politico brüsszeli hírportál.

A bizottság elnöke emellett arról is beszámolt, Barroso biztosította afelől, hogy "továbbra is eleget fog tenni a fennálló kötelezettségeinek, feddhetetlenül és tartózkodóan fog eljárni". A szabályok értelmében az egykori uniós biztosok elveszíthetik a nyugdíjjogosultságaikat, amennyiben nem tartják be ezt az előírást.

A Goldman Sachs júliusban jelentette be, hogy José Manuel Barroso a cég nemzetközi üzletágának tanácsadója lesz, valamint a nem operatív feladatokkal megbízott igazgatóság elnöke.

Barroso kinevezése komoly felháborodást keltett Brüsszelben. Az Európai Bizottságnak ugyanakkor az utóbbi hónapokban végig az volt az álláspontja, hogy Barroso nem vétett az etikai kódex előírásai ellen.

A jelenlegi szabályok értelmében a bizottság tagjainak megbízatásuk lejárta után 18 hónapig kell várniuk, mielőtt elhelyezkednének valahol, Barroso pedig ennek eleget is tett. O'Reilly azonban az EB tagjaira vonatkozó etikai kódex módosítását szorgalmazta, ugyanis célravezetőbbnek tartaná, ha nem csak az eltelt hónapok számát vennék figyelembe, és minden ügyet külön megvizsgálnának.

José Manuel Barroso 2004-től és 2014-ig volt az Európai Bizottság elnöke.