Botrány tört ki Szaúd-Arábiában

A szaúdi királyi gárda őrizetbe vett 11 herceget, amiért Rijádban a királyi palota előtt tüntettek, és nem voltak hajlandóak elhagyni a helyszínt - szemlézi az MTI a Szabak című rijádi internetes újság cikkét.
Szabó Dániel, 2018. január 6. szombat, 12:35
Fotó: Shutterstock

A lap szerint a hercegek Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király rendelete ellen tiltakoztak. Ez ugyanis megtiltotta, hogy a kormány állja az uralkodó család tagjainak áram- és vízszámláját, továbbá kárpótlást követeltek egy gyilkosság miatt elítélt és tavaly kivégzett herceg haláláért.

A konzervatív arab országban az elmúlt hónapokban kezdeményezett reformok részeként a szaúdi vezetés többször is hangsúlyozta, hogy a törvény előtt minden állampolgár egyenlő. Az új helyzetet nyilvánvalóvá tette, amikor a szaúdi biztonsági erők november elején a királyi családhoz tartozó tizenegy herceget, négy tárcavezetőt és mintegy harminc volt minisztert vettek őrizetbe a Mohamed bin Szalmán trónörökös vezetésével frissen létrehozott korrupcióellenes bizottság utasítására, pénzügyi bűncselekmények és hatalommal való visszaélés vádjával.

A kampány keretében a szaúdi hatóságok összesen több mint 300 embert hallgattak ki.

Mint azt Mohamed bin Szalmán trónörökös a The New York Times című amerikai lapnak adott interjúban kijelentette, a gyanúsítottak 95 százaléka beleegyezett abba, hogy a büntetőeljárás elkerüléséért cserében vagyonából kártérítést fizessen a korrupcióval az államnak okozott károkért, amelyek az elmúlt években a 100 milliárd dollárt (több mint 25 ezer milliárd forint) is elérhették.

Az országban egyre több komoly változás van: az év elején például bevezették az áfát, amely ugyan így is alacsony a maga 5 százalékával, de sokaknak nem tetszik.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.01.06 14:28

Egyelőre nincsen esély arra, hogy visszavegyék az ellopott vagyont a felcsúti vezette bandától.
Hogyan is vehetnénk vissza ha tolvajok 2,3 millió emberrel eltudták hitetni, hogy ők állnak a migránsok útjában, akik nélkülük millió szám lepnék el Magyarországot, minden öreget megölnének, a nőket kicsitől a nagyig megerőszakolnák, a templomokat lerombolnák, a disznóhúst megtiltanák az országot megszüntetnék.
Ezt mind elhiszi az a 2,3 millió ostoba. De nem is ez a baj, hanem az, hogy a maradék 6 millió meg eltűri a zsiványokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2018.01.06 13:15

Nagyszerű hír! Eéőttem van Orbán, Csányi, Mészáros, stb. akiktől hasonlóan vissza kell venni az ellopott, elsikkasztott vagyont.

Hajrá hercegem, sok még a patkány országodban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html