Botrányba fulladt a tárgyalás - saját magát kasztrálja az EU?

Kudarcba fulladt az a tanácskozás, amelyen az EU oroszországi megbízottja próbálta tájékoztatni az ottani érdekeltségekkel rendelkező üzletembereket az EU-orosz viszony alakulásáról. Az értekezlet süketek párbeszédének bizonyult.
Napi.hu, 2014. március 17. hétfő, 17:58
Fotó: Napi.hu

Zárt körül tanácskozást tartottak múlt csütörtökön jelentős oroszországi érdekeltségekkel rendelkező európai üzletemberek és Vygaudas Usackas litván diplomata, az EU moszkvai irodájának vezetője. A menedzserek arra kérték Usackast, hogy próbálja rávenni főnökeit: találjanak módot az Oroszországgal szemben tervezett szankciók elkerülésére. Ez ugyanis hasonló választ szülhet Moszkvában, így cégeik ottani részlegein csattanna az ostor - írja a Moscow Times.

Ez olyan, mintha egy férj önmaga kasztrálásával akarná büntetni hűtlen feleségét - jellemezte a helyzetet a maga színes fogalmazásában egy neve elhallgatását kérő résztvevő. Európa halott - foglalta össze lakonikusan véleményét egy finn üzletember. Egy olasz kollégája ahhoz hasonlította a hangulatot, mintha az EU megbízottja össztűz alá került volna, pedig egyetlen orosz sem volt a meghívottak között.

Menjen a...

Az egyik vállalkozót annyira felbosszantotta, hogy szerinte süket fülekre talált Usackasnál a mondandójuk, hogy a beszélgetés egy pontján - az orosz portál tudósítása szerint - a "Húzzon már el!" felszólítást intézte hozzá. Amikor a beszélgetés hangulata túlságosan feszültté vált, Usackas kénytelen volt véget vetni a beszélgetésnek. Az uniós megbízott nem kommentálta a Moscow Times értesüléseit.

Az üzletembereknek minden okuk megvolt az idegeskedésre: az orosz törvényhozásban ugyanis elkészült az a törvényjavaslat, amely az EU-USA szankciókra válaszul lehetővé tenné a kormánynak, hogy elkonfiskálja a külföldi cégek vagyonát. A kanadai-orosz üzleti kamara, amely évi hárommilliárd dollár forgalmat lebonyolító 150 vállalatot képvisel, kiegyensúlyozott, visszafogott, óvatos viselkedésre szólította fel a kanadai és az orosz kormányt.

Az amerikai-orosz kamara, amely 700 céget képvisel óvatosabban fogalmazott: reménykednek abban, hogy jó diplomáciai megoldás születik az ügyben. A 600 európai vállalatot képviselő orosz-európai üzleti kamara vezetői szintén azért lobbiztak a múlt héten Brüsszelben, hogy az EU és Oroszország diplomáciai úton rendezze nézeteltérését.

Rossz ötlet

Usackas csak szeptember óta képviseli az EU-t Moszkvában. A múlt heti tanácskozás résztvevői azt is rossz ötletnek tartják, hogy Brüsszel egy litván politikust küldött Oroszországba - a két ország éles történelmi szembenállása közismert. Olyan ez, mintha egy izraelit küldtek volna Iránba - mondta egyikük a Moscow Timesnak társaihoz hasonlóan színes hasonlatba csomagolva véleményét.

Másokat az ukrán válságra adott európai reakciók gyorsasága lepett meg. Miközben a 140 ezer áldozatot követelő szíriai polgárháború ügyében éveken át húzódott a válaszok keresése, most hetek alatt követik egymást a brüsszeli döntések.

Olasz üzletemberek arra panaszkodnak, hogy nem pólókat árulnak Oroszországban, amiknek semmi perc alatt találhatnak másik piacot, hanem gépipari bázisaik vannak az országban. És ez csak az üzlet egyik vége. A másikon az észak-olaszországi városok bevásárlóutcáinak boltosai állnak. Nem véletlenül alkalmaznak oroszul is tudó eladókat. Egy római kereskedő telefonon a következőket mondta az orosz hírportálnak: az USA jól megszedi magát, ha energiahordozókat fog exportálni Európába, az oroszok meg találnak más vásárlót. Egyedül mi vagyunk olyan hülyék, hogy csak veszítsünk ezen a konfliktuson.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homerosz, 2014.03.17 19:45

"Dimitrij Kiseljov a tv-műsorában egy atomfelhőt ábrázoló kép előtt állt és azt mondta, hogy Oroszország az egyetlen ország a világon, amely képes radioaktív felhővel beborítani az Egyesült Államokat "

http://indavideo.hu/video/Lazar_2010-ben_Az_orosz_energiauzlet_ertekvalasztas_a_szabadsag_ellen?s=31.63

ahogy lázár mondta, aki oroszokkal üzletel, akik az oroszok seggét nyalják, azok értékrendet választottak.. Nagy Imre gyilkosai mellé álltak a sorba...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.17 19:35

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lacilacilaci, 2014.03.17 19:14

Koszovó az albánok 90% lakják mégis teljesen jogtalanok voltak, magyarok is laknak magyarország körül és ha magyarul szólnak megverik őket-nem adnád véred az ő a testvéreidért? Öregapám 2 világháborúban is Magyarországért harcolt, mi van ha unokája nem kap magyar állampolgárságot- lásd a nevezetes népszavazásunkat ahol véreinket elárultuk köszönhetően gyurcsánynak hazug mszp nek az Ukránok is megtiltották az orosz nyelv használatát-mi lenne ha Magyarországon tilos lenne magyarul beszélned csak brüsszeliül vagy netán izraeliül vagy romául lehetne csak beszélni- na nyílna a bicska? akkor igazuk van az oroszoknak? 95% szavazott arra Krimben hogy oroszul beszélhessenek szabadon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homerosz, 2014.03.17 18:56

1956-ban Magyarországgal kapcsolatban a környező országoknak a magyarországi nyelvhasználattal kellett volna foglalkoznia!!! a szovjet lépés jogosságát meg leszarniuk... logikus, nem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2014.03.17 18:52

Magyarország teendője ebben az ügyben a következő lett volna!

Következetesen - minden fórumon - tiltakozni a kisebbségek nyelvhasználatát korlátozó törvénytervezettel szemben, s a kisebbségek jogainak védelmét - uram bocsá' - az önrendelkezéshez való jogát kellene az Eu-ban kommunikálni! Az orosz lépés jogszerűségének értékelését meg kell hagyni másoknak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html