Egyelőre még csak vizsgálja a belga ügyészség, nyomozást indítson-e, de a botrány nagyon rosszkor jött a jogállamiság védelmével megbízott politikusnak. Didier Reynerds a L'Echo és a De Tijd belga napilapok cikkei szerint áprilisban a nemzetbiztonság egyik volt munkatársa terhelő vallomást tett a szövetségi rendőrségen, azt állítva, hogy a jelenlegi belga védelmi és külügyminiszter kenőpénzt fogadott el és pénzt mosott.

Az egyik történt a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinsashában épülő nagykövetségről szól, ahol a vallomás szerint Renyders egy fegyverkereskedőtől és az egyik elnökjelölttél is elfogadott csúszópénzt. A feljelentés Reynders módszereit is ismerteti: a belga kormányban különböző funkciókban 1999 óta szolgáló miniszter valójában alacsony értékű műtárgyakat és régiségeket adott el magas áron, illetve fantomcégeken át mosta tisztára a megvesztegetésből származó pénzeket - írja az Index, amely szerint bár a feljelentő 2009-ben, 2010-ben és 2011-ben készített jelentéseket Reynders tetteiről, azokat a nemzetbiztonsági szolgálat nem továbbította az igazságszolgáltatásnak.

Reynders a belga sajtónak azt nyilatkozta, ő is sajtóból értesült a korrupciós vádakról, azokat rágalomnak nevezte, és máris megbízta az ügyvédjét azzal, hogy tegye meg a szükséges jogi lépéseket. Szerinte hamarosan tisztázódik a neve.

A biztosjelölt elleni vádak nagyon rosszul jöttek Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnökjelöltjének: az általa összeállított csapatban így a jogállamisági portfólióval megbízott Reynders lesz a második gyengeláncszem. Sajtóhírek szerint ugyanis a bővítési területet kapó Trócsányi László egykori magyar igazságügyi minisztert sem támogatja mindenki az Európai Parlamentben. Kritizálják, mert jogi területekért felelős miniszterként alatta indult eljárás Magyarország ellen a jogállamisági aggályok miatt. A jelöltek körüli viták azért jelentenek problémát, mert ha az új EB egyetlen tagját nem támogatják, akkor az egész testület nem kezdheti meg a működését. Ebben az esetben addig marad Jean-Claude Juncker, amíg meg nem szavazzák az új csoportot.