BUX
39006

Botrányos ügyek - iratmegsemmisítési vádak az amerikai tőzsdefelügyeletnél

Az amerikai tőkepiaci felügyeletnél olyan korábbi vizsgálati anyagokat semmisítettek meg, amelyek a pénzügyi válságban vétkes bankok viselt dolgairól szóltak. Kérdés, hogy szabályos iratkezelésről volt-e e szó.

NAPI, 2011. augusztus 18. csütörtök, 10:37

Az amerikai tőkepiaci felügyelet (SEC) egyik munkatársa azzal vádolja munkaadóját, hogy illegálisan semmisített meg az elmúlt 20 évben keletkezet több ezer úgynevezett korai stádiumban lévő vizsgálati anyagot - derítette ki a szenátus igazságügyi bizottsága. A ledarált iratok 9000 előzetes ellenőrzésről szóltak, és volt köztük olyan, amely az bizonyította, hogy a SEC kutakodott a később az elmúlt száz év legnagyobb szélhámosának bizonyult Bernard L. Madoff üzletei körül, továbbá a 2008-as pénzügyi válságban elhíresült nagybankoknál, a Goldman Sachsnál, a Lehman Brothersnél, a Citigroupnál és a Bank of Americánál. A SEC feladata, hogy garantálja a Wall Street-i pénzintézetek szabályos, átlátható működését, és a szervezet számos olyan eljárást indított, amelyben megfelelt ennek ennek az elvárásnak.

Szabályos vagy sem?

Az azonban kérdéses, hogy az említett iratmegsemmisítés szabályos volt-e - derült ki a New York Times összefoglalójából. A SEC szóvivője szerint a kongresszusi bizottság jelentésében említett iratselejtezés a szervezet korábbi belső szabályzata alapján történt, amelyet azóta éppen a vádat megfogalmazó Darcy Flynn felvetései alapján megváltoztattak. A régi rendben minden olyan előzetes vizsgálat anyagait meg lehetett semmisíteni, amelyet már ebben a szakaszban lezártak, azaz nem vált egy későbbi formális eljárás alapjává.

A szenátusi bizottság azonban ennek ellenére utána akar járni annak a gyanúnak, hogy a kérdéses anyagok leselejtezésével nem fedtek-e el jogsértő tevékenységeket. A ledarált pakkba került dokumentumok között lehettek olyanok, amelyek egy átfogó vizsgálat puzzle-elemeiként segíthettek volna bizonyos káros, szabályszegű tevékenységek felderítésében. Flynn tudomása szerint a SEC tisztviselői mérlegelték, hogy hazudjanak-e az iratmegsemmisítéssel kapcsolatban, ugyanis a törvénytelen vagy szándékosan törvénysértő dokumentumselejtezést három évig terjedő börtönnel büntethetik. A SEC azzal védekezik, hogy nem tud olyan iratok megsemmisítéséről, amelyeket meg kellett volna tartania, ugyanakkor nem tudja teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy az elmúlt 17 évben nem fordulhatott elő ilyen eset.

Szépen kérnek a kiugrottak

Flynn voltaképpen nem is a belső szabályozással vitatkozik, hanem úgy véli, hogy ezzel visszaéltek. A belső rend szerint esetleg szabályosnak minősülő iratselejtezés ellentétes lehetett a SEC feladatának ellátásával - a pénzügyi szervezetek szabályos működésének garantálása helyett ennek éppen ellenkezőjét szolgálhatta. Erre egy példát is hoz a hivatal napi gyakorlatából. Eszerint a SEC volt alkalmazottainak egy része magánkézben lévő pénzügyi szolgáltatóknál helyezkedik el, ahol az lesz a feladata, hogy új munkaadóját képviselje a régivel szemben. Ez lehetővé teszi, hogy volt SEC-es kollégái - az említett szabály alapján - kérésére szívességként eltüntessenek olyan vizsgálatai anyagokat, amelyek tartalma sérti új főnökei érdekét.