Bővíti Guantanamót az amerikai kormány

Az Egyesült Államok kormánya 37 milliárd dollárból második Guantanamot épít. Már el is kezdték átszállítani a bírósági ítélet nélkül fogvatartott, terrorizmussal gyanúsított foglyokat a maximális biztonsággal felszerelt, új börtönbe - írta az MTI.
NAPI Online, 2006. december 8. péntek, 12:02
Fotó:

Az AP hírügynökség értesülése szerint 42 rabot már átszállítottak a Kuba keleti részén található fogolytáborból az új, 37 milliárd dollárból épülő létesítménybe. Guantanamóban mintegy 430 embert tartanak fogva, akiket az al-Kaidához vagy a tálibokhoz fűződő kapcsolatokkal vádolják. A 178 cellát magában foglaló új börtön lehetővé teszi a parancsnokoknak, hogy bezárják a szögesdróttal körbevett táborrészt. Az ENSZ emberjogi bizottsága és külföldi kormányok már többször felszólították az USÁ-t, hogy számoltassa fel az egész börtönkomplexumot.

Az új létesítmény jobb biztonsági szolgáltatásokkal van felszerelve, illetve minimálisra csökkenti az őrök és a foglyok közötti kapcsolatot, kizárva az esélyt egy esetleges támadásra. Az egyszemélyes cellák hosszú és szűk ablakokkal és fémbútorokkal vannak felszerelve. Az új klímarendszer pedig nemcsak a foglyok, hanem az őrzőik mindennapjait is megkönnyíti - közölte a támaszpont szóvivője, Robert Durand parancsnok.

A tábor udvarát kisebb helységekre osztották fel, ahol egyszerre csak egy fogoly tartózkodhat. Ennek eredményeképpen lehetőség nyílik arra, hogy ügyvédjével találkozhasson. Júniusban a guantanamói táborban bekövetkezett hármas öngyilkosság ugyanis újabb tiltakozási hullámot indított el az ügyvédek és az emberjogi aktivisták körében Guantanamo ellen.

HOZZÁSZÓLÁSOK