Bővítik a roncsautó-programot Romániában - jöhet a traktor is

A romániai roncsautó-program sikertelenségét látva meglepő javaslattal rukkolt elő a bukaresti környezetvédelmi tárca: a jövő év elejétől voucher-rendszerben lehetne támogatást igényelni az autópark felújítását célzó keretből.
Túrós-Bense Levente, 2009. szeptember 2. szerda, 16:27

Az elképzelés szerint új autó vásárlásakor egy magánszemély legfeljebb három kupont válthatna be, így egyszerre három roncs kerülne ki a forgalomból. Egy részvételi jegy továbbra is 3800 lejt, azaz valamivel több mint 900 eurót érne. Ezzel az a roncstulajdonos is jól járna, aki ugyan szabadulna tíz évnél idősebb autójától, de nem szándékozik új gépkocsit venni.

Az újabb kedvezmény bevezetésétől a roncsautó-program fellendítését reméli a kormány, mivel az eddigi adatok igén gyér érdeklődésről árulkodnak. Míg Németországban például régen kiürült a segélykassza, addig délkeleti szomszédunknál az eredetileg meghatározott kvóta harmadára mutatkozott igény.

A román kabinet ez év elején 60 ezer autó vásárlásának támogatására tett ígéretet, eddig mindössze 21 192 régi járművet cseréltek le újra, ennek több mint fele Dacia volt.

Pedig a kormány több ízben is igyekezett a romániai zsebekre szabni programot: korábban 12 év volt a korhatár, és 3000 lej volt az állami támogatás, utóbbi később 3800 lejre nőtt és már 10 évnél idősebb autók is leadhatók.

Emellett szeptembertől banki kölcsönből illetve lízingre vásárolt járművek esetében is igényelhető a támogatás, a magánszemélyek korlátlan számú autót vásárolhatnak, de a segítség a 3,5 tonna alatti össztömegű haszongépjárművek beszerzésére is vonatkozik.

A környezetvédelmi minisztérium azt tervezi, hogy a roncsautó-programot 2010 elején kiterjeszti a mezőgazdasági gépekre, elsősorban a traktorpark felújítását célozva. Ennek keretében egy tíz évnél öregebb traktorért legfeljebb 17 ezer lejt fizetne az állam.

HOZZÁSZÓLÁSOK