A Fitch szerint az EU legalacsonyabb költségvetési hiányával rendelkező Bulgária hosszú távú devizaadósságának besorolása bóvli kategóriába kerülhet, mivel külső adósságállománya teljes kibocsátásánál magasabb szintet ért el.  Ez pedig a pénzügyi stabilitást veszélyezteti - számolt be a Bloomberg.

Bulgária várható BBB- besorolása a legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott kategóriát jelenti, a Fitch azonban legalább áprilisig fenntartja a negatív kilátásokat az országgal kapcsolatban.

Tavaly év végén nettó külső hitelállomány 37,6 milliárd euró volt, ami 11 százalékkal haladta meg nemzeti összterméket, a legszegényebb EU-tagországként nyilvántartott Bulgária gazdaságára emellett a folyó fizetési mérleg hiánya, illetve a devizaárfolyam fejthet ki komolyabb nyomást - mondta Edward Parker, a Fitch munkatársa.

A folyó fizetési mérleg még többletet mutatott a harmadik negyedévben, azonban decemberre 327 millió eurós hiány jeleztek az adatok. Az EU 27 országa közül kettő tartozik a Fitch bóvli kategóriájába, Lettország és Románia, ezek azonban - Bulgáriával ellentétben - az IMF és az unió pénzügyi segítségét vették igénybe.

A Fitch korábbi, a bolgár gazdaság stagnálására vonatkozó előrejelzését csökkenésre módosította, a kormány becslései szerint tavaly 4,1 százalékkal esett vissza a gazdaság, idén viszont már 0,3 százalékos bővüléssel számolnak.