Idén motorkerékpár vásárlását is támogatja az állam a roncsautó-program keretében - idézte a Maszol Costel Alexe környezetvédelmi miniszter bejelentését. Az idei kiírás másik újdonsága, hogy a program keretében vásárolt elektromos autókat egy évig nem adhatják el tulajdonosaik. A kormány idén összesen 545 millió lejt szán a gépkocsipark felújítását célzó roncsautó-programra, ebből 140 millió lejt fordítanak elektromos vagy hibrid meghajtású járművek beszerzésének támogatására.

A Roncsautó program klasszikus változatára a tavalyinál nagyobb, 405 millió lejes költségvetést hagytak jóvá, ami lehetővé teszi 60 ezer régi jármű kivonását a forgalomból. Az elmúlt évhez hasonlóan idén is 6500 lej (424 ezer forint) értékű vouchereket adnak azoknak, akik új autóra cserélik lepusztult verdájukat, amelyekhez további ezer lej adódik hozzá, amennyiben az igénylő olyan autót vásárol, amelynek szén-dioxid-kibocsátása nem haladja meg a 96 grammot kilométerenként.

Szintén ezerlejes többlettámogatás jár abban az esetben, ha a pályázó LPG-meghajtású autót vásárol, amely kevésbé károsítja a környezetet. További újdonság, hogy a nem konnektoros töltésű hibridautók esetében 1700 lejről 2500 lejre (163 ezer forint) nő az ökobónusz összege. A Roncsautó-program keretében idén motorkerékpárt is lehet vásárolni, ez esetben 3500 lej (228 ezer forint) értékű vouchert kap a pályázó, ha lead a roncstelepre egy régi járművet.