Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idei első négy hónapban 0,8 százalékkal nőtt a román ipari termelés a nyers adatok szerint a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint az ipari termelés 1 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban - írja az MTI.

A nyers adatok szerinti növekedés főleg az ásványkincsek kitermelésének köszönhető, amely ágazat teljesítménye 2,2 százalékkal nőtt, a feldolgozóiparban a termelés 1,3 százalékkal nőtt, míg a villamos- és hőenergia, gáz és meleg víz termelés 2,4 százalékkal esett vissza.

Áprilisban az ipari termelés 1,4 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint, a kiigazított adatok alapján a bővülés 0,4 százalék volt a tavalyi év negyedik hónapjához mérten. Ugyanakkor márciushoz képest az ipari termelés 9,5 százalékkal esett vissza a nyers adatok szerint, a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint viszont 1,1 százalékos növekedést jegyeztek.

A statisztikai intézet szerdán tette közzé, hogy az új ipari megrendelések 7,6 százalékkal nőttek az első négy hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten, az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele 7,4 százalékkal nőtt. Tavaly egész évben a román ipari termelés 3,5 százalékkal bővült az előző évhez képest, amit leginkább a feldolgozóipar serkentett. 2017-ben az ipari termelés 8,2 százalékkal haladta meg a 2016-os szintet.