Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Donyecki és a Luhanyszki "Népköztársaság" bejelentette, hogy szeptember 1 óta területükön rubelgazdálkodás folyik - minden árat, tarifát, adót orosz rubelben számolnak el, ez a térség egyetlen elfogadott valutája.

Mint Jekatyerina Matyuscsenko donyecki pénzügyminiszter bejelentette, a rubel aránya az országrész jelenlegi költségvetésében 92 százalék, az ukrán hrivnyáé 8 százalék. Az áremelkedés elkerülése érdekében rögzítettek minden árat, adót, tarifát, de még a büntetési összegeket is. A miniszterelnökségi közlemény szerint a hrivnya hivatalos rubel árfolyamát 2,9932-ban állapították meg. A jegybank a rubel eddig 1:2 rögzített árfolyamát megszüntette és lebegtetett árfolyamra áll át - jelentette a TASZSZ.

A luhanyszki közlemény megfogalmazása kevésbé egyértelmű, mert csupán a "Népköztársaság" "legfőbb valutájának" minősíti az orosz rubelt a hrivnya használatának drasztikus csökkenésére hivatkozva, és a dekrétum szerint csak rubelben eszközölnek kifizetéseket, de lehetővé teszik fizetési kötelezettségek teljesítését hrivnyában, dollárban és euróban is.