Brazil erdőtüzek: kell a támogatás a helyi kormánynak

Brazília alapvetően nyitott arra, hogy elfogadja nemzetközi szervezetek és országok támogatását az amazóniai erdőtüzek megfékezésére, amíg az nem sérti a latin-amerikai ország szuverenitását, és a pénzek felhasználását a helyi kormány felügyelheti - jelentette ki kedden este Otavio Rego Barros tábornok, elnöki szóvivő próbálva elsimítani Jair Bolsonaro brazil államfő és Emmanuel Macron francia elnök közötti feszültséget.
Domokos László, 2019. augusztus 28. szerda, 09:12
Fotó: Reuters

A Reuters szerint Barros nyilatkozatát az Amazonas-vidék kormányzóinak tanácskozása előzte meg. E gyűlésen a kormányzók egyértelműen tudtára adták Bolsonarónak, hogy pénzre van szükségük a hatalmas pusztítást végző erdőtüzek megfékezésére.

"Ez nem jó pillanat arra, hogy elutasítsuk a pénzt" - mondta Flávio Dino, Maranhao állam kormányzója újságíróknak. Szavai szerint a gyűlésen Bolsonaro szeptember 5-ig olyan törvényi intézkedéseket ígért elfogadni, amelyek segíthetnek megakadályozni újabb erdőtüzeket. Ráadásul a környezetvédelemmel szembeni retorikával Brazília akár nemzetközi szankciókat is kockáztat - idézte az MTI hírét a Hirado.hu.

A Reuters egy diplomáciai forrása szerint a brazil kormány elfogadta Nagy-Britannia 10 millió font összegben felkínált támogatását. A francia elnök hétfőn jelentette be a G7-országcsoport biarritzi csúcstalálkozóján az Amazonas-medencében fekvő országoknak szánt 20 millió dolláros gyorssegélyt. Azóta Brazíliából ellentmondásos jelzések és nyilatkozatok érkeztek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

flydomi, 2019.08.28 10:16

Egy elmebeteg sivalkodok őrjöngő popsika,aki orulhetne annak,h hozavagnak ingyen 20millat,de inkább jatsza a sertodoset,mint egy olcso elmebeteg homokos.Habar az.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html