Brazília a fejlett országok segítsége nélkül nem tud véget vetni az erdőirtásnak Amazóniában - jelentette ki Ricardo Salles környezetvédelmi miniszter az ENSZ madridi klímakonferenciáján. Az AP hírügynökségnek szintén arról beszélt, hogy bár Brazília mindent megtesz azért, hogy csökkenjen az illegális erdőirtás mértéke, segítségre van szüksége - olvasható a portálon.

Salles egyúttal igyekezett megnyugtatni a Bolsonaro környezetpolitikája miatt aggódókat, emlékeztetve: Brazília a párizsi klímaegyezmény keretében arra kötelezte magát, hogy 2030-ra nullára csökkenti az illegális fakitermelés mértékét, és nagy kiterjedésű erdősítési tevékenységet folytat.

Bolsonaro azonban számos olyan rendeletet hozott, amelyek egyik legnagyobb támogatójának, a mezőgazdasági lobbinak kedveznek.

Az Amazonas-medence brazíliai részén az elmúlt egy évben 29,5 százalékkal nagyobb területen irtották ki az esőerdőt, mint az azelőtti évben. Ez volt a legkiterjedtebb erdőirtás az országban 2008 óta a brazil űrkutatási hivatal (INPE) adatai szerint. 2018 augusztusa és 2019 júliusa között 9762 négyzetkilométernyi esőerdőt pusztítottak el a térségben.