A nemzetközi hitelminősítő az európai és az amerikai piaci zárások után, hétfőn éjjel Londonban bejelentette, hogy Brazília hosszú futamidejű szuverén devizaadósságának besorolását az eddigi BBB-ről egy fokozattal BBB mínuszra rontotta. Az S&P módszertanában ez a befektetésre ajánlott kategória alsó széle. Ha a cég innen még tovább rontja ezt az osztályzatot, akkor Brazília átkerül a befektetésre már nem ajánlott, spekulatív devizaadós-osztályzati sávba. Az új osztályzat kilátása mindazonáltal stabil, ami jelzi, hogy egyelőre nem tervezik Brazília újabb leminősítését.

Az osztályzatrontáshoz fűzött indoklásában az S&P a lépés fő tényezői közé sorolta a költségvetési elcsúszásokat, és azt a véleményét, hogy a költségvetési politika végrehajtása továbbra is gyenge marad a következő évekre várt nyomott növekedési ütem környezetében. A hitelminősítő szerint emellett az októberi elnökválasztásig tartó időszakban korlátozottak a lehetőségek a kiigazításra.

Az alacsony gazdasági növekedésnek ciklikus és strukturális okai egyaránt vannak; ez utóbbiak közé tartozik az igen alacsony beruházási ráta, amely tavaly nem haladta meg a brazil hazai össztermék (GDP) 18 százalékát - hangsúlyozza elemzésében a Standard & Poor's. A cég szerint ezek a tényezők együttesen jelzik a brazil kormány korlátozott mozgásterét külső sokkok esetén.

Az S&P előrejelzése szerint a brazil gazdaság növekedési üteme az idén mindössze 1,8 százalék lesz, és jövőre sem gyorsul 2 százalék fölé. Ebben környezetben a hitelminősítő várakozása szerint a GDP-arányos brazil államháztartási deficit az idén 3,9 százalékra emelkedik a tavaly mért 3,2 százalékról.

Brazília a világ legnagyobb felzárkózó gazdaságai alkotta BRIC-csoport (Brazília, Oroszország, India, Kína) második olyan tagja néhány napon belül, amellyel szemben negatív lépést jelentettek be nemzetközi hitelminősítők.

A múlt héten a Standard & Poor's és a Fitch Ratings is leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról a "BBB" szintű orosz államadós-osztályzat kilátását, az ukrajnai beavatkozás nemzetközi szankciói által az orosz gazdaságra és az üzleti környezetre gyakorolt potenciális hatásokkal indokolva a döntést.