A német kancellár a korábbiaknál keményebb hangot ütött meg az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése, illetve főként a Theresa May korábbi brit miniszterelnök által kialkudott kereskedelmi megállapodások londoni elvetése miatt - írja az Index. 

Az Egyesült Királyságnak együtt kell élnie a szoros kereskedelmi kapcsolatokat biztosító megállapodás elvetésének következményeivel-mondta Angela Merkel. A német kancellár egy sajtóbeszélgetésen vett részt, amelyen szó volt a a brexit utáni EU-brit kapcsolatokról is. A kanecellár arról beszélt, hogy az utóbbi áhrom évben ő személyesen is sokszor kifejezte azt a szándékát, hogy a kilépés után is szoros gazdasági kapcsolatokat alakítsanak ki Nagy-Britanniával, de arra utalt, hogy a britek sorozatos ellenállása miatt ez a hajó már elment.

"El kell engednünk azt az elképzelést, hogy majd mi [az EU] találjuk ki, hogy mit akar az Egyesült Királyság. Erről nekik kell dönteniük, az EU 27 tagállama pedig megfelelően fog erre reagálni" - mondta Merkel. Hozzátette: "Ha Nagy-Britannia nem akar az EU-beli szabályozással összemérhető környezetvédelemre, munkaerőpiacra vagy szociális szolgáltatásokra vonatkozó szabályokat, akkor a kapcsolataink lazulni fognak."