Sötét árnyék vetül a vacsoraasztalok fölé - üzentek a londoni kormánynak

Borok, lakásárak, utazás? Van olyan társasági téma, amit nem tesz tönkre, hogy előbb-utóbb valaki kimond egy bizonyos "b" betűvel kezdődő szót? A kérdés természetesen költői, ám van rá válasz, ami nagyon is prózai.
Komócsin Sándor, 2019. április 18. csütörtök, 19:17
Fotó: Pixabay

A brexit tönkre tette az egyik legélvezetesebb dolgot, amit az élet kínál: a baráti vacsorát - panaszkodott James Max ingatlanszakértő, rádiós műsorvezető a Financial Times internetes portálján megjelent publicisztikájában. - Mi történik, ha mondjuk azt mondom: arra szavaztam a függetlenségi népszavazáson, hogy a britek lépjenek ki az EU-ból? - folytatta keserű hangú fejtegetését. - Azoknak, akik a társaságban a maradásra voksoltak, elrontottam az estélyét, és nem sok esélye van, hogy ezt a csorbát kiköszörüljem.

Az elkötelezett brexitereknél talán szereztem egy jó pontot: úgy láthatják, hogy kilépéspárti véleményükkel nincsenek egyedül az asztalnál. Csak egy valamiben érthetnek egyet a Remain és a Leave hívei: a kilépés módja és időpontja körüli bizonytalanság okozza a legnagyobb gazdasági kárt.

Az esti vacsoraparti vendégeinek kiválogatása egyfajta művészet. Választ kell találni arra kérdésre, kiket ültessünk egymás mellé ahhoz, hogy a legjobb beszélgetés kezdődjön már az aperitifnél? Ki kell választani a menühöz leginkább illő borokat - akármilyen kulináris élvezeteket tervezünk is, ez nagyon személyes döntés. A borokat sokszor hetekig keresgéljük vagy korábbi utazásainkon szerezzük be, ami akkor a legélvezetesebb, ha megoszthatjuk ezt valakivel, ha megbeszélhetjük valakivel az elképzeléseinket és vásárlásai döntéseinket.

Mivé lettek az ínyencségek?

Mostanában azonban mindent tönkretesz, hogy valaki előbb-utóbb bedobja a társalgásba a brexitbombát. Elkezd arról beszélni, milyen nehéz lesz bort importálni Nagy-Britanniába az uniós kilépés után, bla-bla-bla, majd az ezt követő órában a társalgás az EU-s válás unalomig ismételt részletei körül forog. A jó baráti vacsorák segítenek abban, hogy az ember kialakítsa, finomítsa a terveit. Életünk fontos, sokszor legfontosabb döntései előtt a barátainkkal, családtagjainkkal folytatott beszélgetések mutatnak irányt. A reakciójukon tesztelhetjük le, hogy jó vagy rossz döntést készülünk-e hozni. Manapság azonban a brexit körüli vita elveszi az időt az ilyen beszélgetéstől.

Az ínyencségek felett normális esetben a lakásokról és az ingatlanárakról folyik a csevegés, ám a brexit ezt is elrontotta - mondja az ingatlanpiaci szakértő. Az árak esnek, ráadásul új adóval terhelték az ingatlan-adásvételt, így csak azok adnak vagy vesznek ingatlanokat, akik nem kerülhetik el ezt. Elvész az irracionális okokkal magyarázható ingatlanvásárlás szépsége. A társalgás nem erről szól, hanem a felújításokról, ami elkerülhetetlenül elvezet az ezzel foglalkozó kelet-európai vállalkozókhoz, az onnan érkezett bevándorlókhoz, s ezzel újra a brexithez.

Már a desszert sem a régi

Minden vacsorára a desszert teszi fel a koronát. James Maxnak azelőtt egy jól elkészített puding a válasz volt arra a kérdésre: mi az élet értelmére? Mára azonban a brexit vált az új vallássá. Ahogy igen valószínűtlen, hogy bárki be tudná bizonyítani isten létezését, ugyanúgy nincs ember a föld kerekén, aki meg tudná mondani, mi lesz az Egyesült Királysággal azután, hogy elhagyja az Európai Uniót. Sajnos sokan vannak az új prédikátorok, akik azt hiszik, tudják a választ. Nagyot tévedett, aki arra számított, vannak olyan szakértők, akik képesek előre jelezni az egyszerűnél bonyolultabb folyamatok várható fejleményeit.

Minden valamirevaló vacsorát némi csokoládé vagy sajt elfogyasztása zárja kávéval vagy valami ennél erősebb itallal. Ez kiváló pillanat az olyan események megbeszélésére, mint a következő nyári vagy őszi utazás. Normális esetben ennek kapcsán terítékre kerül például, hogy milyen országokat érintünk, ha elutazunk mondjuk Horvátországba, milyen autót válasszunk, mi a helyzet biztosítással, melyik várost vagy csodálatos hegyi szerpentint ne hagyjuk ki semmiképpen. Most? Arról beszélünk, hogy a brexit után megállítanak-e majd a határokon, illetve hogy mennyit nyes le a pénzünkből a font gyenge árfolyama.

Nemes bosszú

A brexit minden kétséget kizáróan megjelent a britek étkezőasztalánál, sötét felhőként vet rá árnyékot, amire James Max szerint egyetlen választ lehet adni. Ez a Thunder. Nem az igazi mennydörgésre gondol, hanem egy olcsó, üvegenként mindössze 19 fontba (7000 forint) kerülő tejkaramellás vodkára. Nagyon finom és igen erős alkohol.

Hűtsünk be egy palackkal a baráti vacsora előtt - ajánlja -, és ha rossz irányba megy a beszélgetés szolgáljuk fel! Nem kell sokáig várni, hogy a vendégek elméjét elborítsa a jótékony homály, és vitatkozás helyett elkezdjenek táncolni az asztalon. Ezzel meg van mentve az este. Max szívesen küldene egy-két üveggel a londoni kormány következő kabinetülésére is, hátha a hatása alatt a miniszterek végre képesek lennéken végre jó döntéseket hozni a brexit ügyében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2019.04.20 08:59

@Panzerkraftwagen_Drei:
Te tök sötét, benned minden megtestesül ami nem keresztény. Jézust kampósnak csúfolod, kb. olyan vagy mint akik üvöltözték, feszítsd meg!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2019.04.20 08:41

@Panzerkraftwagen_Drei: igazítsad meg az alusapkát a fejeden, móric, mert a szemedre csúszott, és nem tudsz rendesen olvasni. kurvára nem ezt írtam, te szerencsétlen. ezt csak te látod mindenhol.
ha azt írnám: pina, te azt olvasnád: soros.
nagyon súlyos eset vagy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.19 23:29

@Darquan: annyiban megáll a hasonlatod, hogy az EU-ban a spanyolok, az angolok, meg mi is csak egy ócska gyarmat lettünk... a mi hülye, birka, kifosztott, mindig is birkaként kezelt féleszű népünk talán még tapsol is ehhez, de az angoloktól, spanyoloktól ugye nem várod ugyanezt, pont te, a szánalmas kelet-európai sorosköcsög buzeráns, aki 2 és fél elemi végzettséggel szólna bele más országok politikájába, a romkocsmából vagy a buzikamionról ahol épp s..gberakják az ilyen kis szánalmas köcsögöt, hülyemóricka?

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2019.04.19 23:16

@Panzerkraftwagen_Drei: sötét vagy, bazmeg, mint a holdtöltés éjszaka... de legyen, megpróbállak kisegítős elemisként kezeleni.
szóval igen, a spanyoloknak voltak gyarmataik. elis baszták őket szépen, majd magukba fordultak, nem szép történet. ugorjunk. láss csodát, az angoloknak is voltak gyarmataik, és ők is elbaszták mindet szépen. oszt most éppen magukba fordulnak...
érted már, gyagyás?
hasonlat, bazmeg.
várom a kétkopejkát (se) érő válaszod.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.19 22:57

@Darquan: a spanyoloknak rég nincsenek gyarmataik, ahogy az angoloknak sem, tehát ismét böszmeséget írtál, Móricka...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html