Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagy-Britannia január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Ezt követően az unió és a szigetország együttműködése az előzetesen rögzített átmeneti időszakba lépett.

Barnier a Nagy-Britanniával kialakítandó jövőbeli kapcsolatokról folytatott tárgyalások második fordulóját követően tartott sajtótájékoztatóján aláhúzta: nincs kézzelfogható előrelépés, a célokat csak nagyon részegesen sikerült elérni, "őszintén szólva, jottányit sem haladtunk előre".
Azt mondta, az Egyesült Királyság bizonyos alapvető kérdésekkel nem akart komolyan foglalkozni. Elismerte, hogy a koronavírus okozta egészségügyi és gazdasági válság a leköti az energiát, hozzátette ugyanakkor, hogy politikai akarat sem látszik a megoldásra London részéről. Kijelentette, nem engedhető meg, hogy az Egyesült Királyság ne mozduljon az Európai Unió számára alapvetően fontos ügyeket illetően.

"Júniusig valódi haladásra van szükség, ha az év végére olyan megállapodást akarunk elérni, amely megfelel az egymástól való függőségnek és a földrajzi közelségünknek egyaránt" - mondta. Noha a brit tárgyalók korábban jelezték, hogy nem számolnak az időszak meghosszabbításával, nem tagadhatják meg ezt, ha lassítják az előrehaladást a fontos területekről folytatott tárgyalások során - tette hozzá.

Maradtak az érdekellentétek

Ha nem körvonalazódna megállapodás, Londonnak júniusig van ideje, hogy kérje a decemberben lejáró átmeneti időszak meghosszabbítását - emlékeztetett Barnier. Azt közölte, még ha van is igyekezet a brit és az uniós tárgyalók részéről a továbblépés szándékát illetően, a március elején folytatott tárgyalásokon körvonalazott érdekellentétek továbbra is fennállnak.

Az új kapcsolat részleteit illetően, mint például a kereskedelem vagy a halászat, a britek több megállapodást képzelnek el, amíg az unió egyetlen, átfogó megállapodást kíván kötni, különös tekintettel arra, hogy valamennyi téma egyidőben lezárható legyen.

Sok még a vitás kérdés

Nem alakítható ki jó partneri viszony úgy, ha például a halászat kényes problémáját, amely több tagállam, köztük Franciaország és Dánia számára kulcsfontosságú, nem rendezik megnyugtatóan. Nyitott kérdés maradt, továbbra sem sikerült megnyugtatóan rendezni egyebek mellett az ír határellenőrzés kérdését sem - mondta Barnier.

Újabb tárgyalási fordulóra májusban, majd pedig június elején kerül sor. Ki kell használnunk ezt az időszakot, hogy minden területen valódi és kézzelfogható előrehaladást érjünk el - fogalmazott az uniós bizottság főtárgyalója.