Jogfosztottá, illegális bevándorlókká válhatnak magyarok

Bevándorlási problémává válik az Egyesült Királyság területén élő EU-s állampolgárok ott tartózkodásának ügye a brexit után - derült ki a regisztrációjukkal foglalkozó hivatal állásfoglalásából. Aki kimarad a nem egyszerű ügyintézéséből vagy nem kap tartózkodási engedélyt, az illegális bevándorlóvá válik.
Komócsin Sándor, 2019. április 19. péntek, 14:57
Fotó: Pixabay

A brexittel kapcsolatos brit szabályozás értelmében az Egyesült Királyságban élő hárommillió európai uniós állampolgárnak regisztráltatnia kell magát, ami egy jogfosztott, kitaszított társadalmi osztály létrejöttéhez vezethet - kezdte erős felütéssel a Financial Timeson (FT) megjelent cikkét Nora Mulready, aki 15 éve foglalkozik szociális kérdésekkel, főként az elszigetelt, idős emberek jogsérelmeivel. Nem mindegyikük fog ugyanis bekerülni az állami nyilvántartásba.

A regisztráció a feltétele annak, hogy az uniós állampolgárok tartózkodási engedélyt kapjanak az EU-ból kiváló szigetországban, s így megtarthassák a korábbi szabályok szerint szerzett jogaikat. Több millió ember ügyének intézése azonban nem kis feladat, és borítékolható, hogy rengetegen lesznek, akik valamilyen ok miatt nem jelentkeznek majd vagy kedvezőtlen helyzetbe kerülnek az ügyintézés nyomán.

Kire hárul a bizonyítás terhe?

A szabályok szerint az íreket kivéve, akiknek Nagy-Britanniában garantált jogaik vannak, a 26 további EU-tagállamból érkezett embereknek, köztük a magyaroknak bizonyítaniuk kell, hogy az ügymenetet megelőző öt évben a szigetországban tartózkodtak. Ez a feltétele, hogy tartózkodási engedélyt kapjanak. Az FT cikkírója szerint ez eleve morális kérdéseket vet fel, hiszen az európaiak közül sokan évtizedek óta dolgoznak Nagy-Britanniában, adót, egészségügyi hozzájárulást fizettek, munkájukkal hozzájárultak a brit GDP-hez.

Ezek az emberek részei az európai bevándorlás régi, gazdag hagyományának az országban, ezért az FT cikkírója szerint a kormány szabályozása, amely mindezt figyelmen kívül hagyja, súlyos kérdéseket vet fel. Mi történik azokkal, akik nem tudnak megfelelő bizonyítékokat bemutatni ottani életükről, akik nem tudják regisztráltatni magukat. A másfél évtizedes szociális segítői tapasztalattal rendelkező Mulready szerint a szerény anyagi helyzetük, elszigeteltségük, idős koruk vagy bármi más miatt elszigetelt emberek nehezen boldogulnak minden hivatali ügyintézéssel, így könnyen kicsúszhatnak a folyamatból és jogfosztottá válhatnak.

Nagyon sok az idős ember

Az elektronikus ügyintézés különösen nagy kihívás az idős embereknek, főként ha elszigetelten élnek, és a becslések szerint 65 ezer olyan EU-állampolgár él a szigetországban, aki legalább 75 éves. Az FT cikkírója megemlíti egy olasz asszony esetét, aki egész életében a brit egészségügyi rendszerben dolgozott nővérként. Egy családi tragédia nyomán összeroppant, elvesztette a munkáját, lakóhelyét és lelki egészségét. Bár neki segíteni tudnak a regisztrációban is, ám ez pusztán a szerencsének köszönhető, annak, hogy egyáltalán tudnak róla.

Gyanús bevándorlókká válnak

Mulready felhívta a regisztrációval foglalkozó hivatal ügyfélszolgálatát, és megkérdezte mi lesz azokkal az európai polgárokkal, akik a brexit időpontjára nem tudják sikeresen nyilvántartásba vetetni magukat. A válasz enyhén szólva száraz volt: az ügyük bevándorlási kérdéssé válik. Ez azt jelenti, hogy sérülékeny, idős emberek egyetlen éjszaka alatt törvényen kívüliekké válhatnak, elveszthetik állami támogatásaikat, amelyekért megdolgoztak, és lehet, hogy még lakóhelyükről is távozniuk kell.

Nemrégiben egy vezető beosztásban dolgozó értelmiségi a Twitteren tette közzé, hogy elutasították a letelepedett státusért benyújtott kérelmét. Ha egy a bürokráciában jártas ember így járhat, mi történhet azokkal, akikre ez nem igaz? - teszi fel a költői kérdést az FT publicistája. Az illetékes kormányhivatal elismeri, hogy lehetetlen mindenkit elérni, aki jogosult a szigetországban tartózkodásra. Ez azt jelenti, hogy migrációs eljárás várhat olyanokra, akik évtizedek óta Nagy-Britanniában élnek, ami szerinte elfogadhatatlan.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.04.21 12:29

A cikk (talán nem véletlenül) látványosan egybemossa a legális munkavállalókat (akik soha nem akarnak brit állampolgárokká válni, csak most éppen ott dolgoznak), a végleges letelepedési szánékkal odaköltözőket (akik hivatalosan be is jelentették ezt a szándékukat), a magukat "véletlenül ott felejtőket", akik pl turistának álcázva mentek oda és valamilyen trükkel megpróbálnak véglegesen ott maradni (egyszerű csalók) és végül azokat, akik érvényes papírok nélkül pl átmásztak a kerítésen (egyértelmű bűnözők).
Aki nem teljesen hülye, az szigorúan elkülönítve kezeli a fenti embercsoportokat, aki mindenáron egybemosa ezeket, annak valami hátsó szándéka van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.04.21 09:05

Egy ki ízelitő abból a butaságból, ami O1G víziója, a nemzetek Európája. Nemzetek Európája kb. olyan vízió mint ahogy Magyarország uralná a bolygót!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.04.20 22:39

@zana:
Köszönhetjük mindezt a féreg muzibuzi fajtádnak mely elérte, hogy Anglia távozzon!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.04.20 17:38

Köszönhetjük mindezt az Unió ellenségeinek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.04.20 16:25

@zana:
Téged már be is s**rozott!
Minden nap kanalazol belőle!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html