Brexit: ettől félnek a britek

Aggasztó és rendkívül kellemetlen, de annak is megvan a kockázata, hogy megállapodás nélkül szűnik meg Nagy-Britannia tagsága az Európai Unióban - véli Mark Carney, a brit jegybank kormányzója szerint.
Dzindzisz Sztefan, 2018. augusztus 3. péntek, 13:15
Fotó: Pexels

"Viszonylag valószínűtlen", hogy nem születik megállapodás, de megvan ennek a lehetősége - mondta  Mark Carney a BBC rádiójának Today című pénteki műsorában. Hangsúlyozta, az Egyesült Királyságnak és az Európai Uniónak egyaránt "abszolúte érdeke", hogy legyen átmeneti időszak a brit tagság 2019 márciusában várható megszűnése után.

Beszélt arról is, hogy a pénzügyi rendszer szilárd és ellenáll a sokkoknak. "Gondoskodtunk arról, hogy a bankoknak legyen tőkéjük, likviditásuk, amelyre szükségük van" - tette hozzá.

Megjegyezte viszont, hogy a brexit-folyamatnak számos lehetséges végkimenetele van, és most kritikus szakaszba lépnek a tárgyalások. Amennyiben nem születne megállapodás Nagy-Britannia és az Európai Unió között, az zavarokhoz vezetne a kereskedelemben és a gazdasági aktivitásban, továbbá egy ideig emelkednének az árak - figyelmeztetett. A Bank of England feladata, hogy mindez ne történjen meg - fogalmazott. Azt is mondta, hogy számba vették egy megállapodás nélküli brexit kockázatait is. (Európa lett az új célpont - megbénítanák az EU-t.)

Az Európai Unió részéről is van azonban még "néhány dolog", amelyet meg kell oldani, a brit bankok a likviditásuk és a tőkéjük ellenére sem tudnak egyedül felülkerekedni a brexittel kapcsolatos összes pénzügyi problémán - mutatott rá. Brit részről minden szabályozás rendben van, az európai félnek azonban még van tennivalója ezen a téren - részletezte.

A brit jegybank csütörtökön kamatemelést hajtott végre, 0,5 százalékról a 2009 márciusa óta legmagasabb szintre, 0,75 százalékra emelte az irányadó rátát. Mark Carney a jelenlegi gazdasági helyzet alapján nagyjából helytállónak nevezte az azzal kapcsolatos piaci várakozásokat, hogy az alapkamatot az elkövetkező három évben 1,5 százalékra emelik - írja az MTI.

A fotó forrása: Pexels/Dominika Gregu¹ová.

HOZZÁSZÓLÁSOK